Helge Orten og Nils Aage Jegstad – Taxi i distriktene – TULL!

Av
DEL

LeserbrevJeg blir skremt når Høyres to fremste tillitsmenn på transport (henholdsvis Leder og medlem av stortingets samferdselskomite) ikke har skjønt eller lest sitt eget lovforslag (innlegg i Moss avis 3.6.19)

De påstår at de skal sikre taxi i distriktene, via enerettsmodellen som de hevder kan innføres i 90 % av alle landets kommuner. Dette er direkte feil. Lovforslaget gjør det adskillig med innviklet for fylkeskommunene som måtte ønske det, og innføre enerett. Faktisk sier statssekretær Werp i samferdselsdepartementet at en enerett kun kan innføres i kommuner der vanlig kommersiell taxidrift ikke er mulig!

Videre viser de til at store (og ofte) tomme busser bør kunne byttes ut med minibusser. På den måten sørge for at distriktsdrosjene får sin del av kaka.

Den sørgelige sannhet er at det samme lovforslaget de sikter til sier at minibusser IKKE lenger skal være taxi. Dette skal bli turbilløyver, og altså IKKE taxi.

Det vil altså ikke på noen måte sikre taxitilbudet i distriktene som de to herrer fra Høyre påstår.

Ja, det er lov til å ta feil. Men ikke så graverende. Og påstå at deres lovforslag skal sikre drosjene i distriktet, med argumenter som er direkte feil. Det skal være umulig å sitte som leder og medlem av stortingets samferdselskomite, og så iherdig gå inn for et lovforslag, og samtidig ikke ha lest det. Hva er da motivet? Lure folk?

Det er en sannhet, og ikke min påstand at dette lovforslaget ble sendt ut på høring. Det kom inn 80 svar. Ca 75 var negative til hele eller deler av forslaget. Transportøkonomisk institutt har i ettertid sagt at forslaget er svært dårlig. De handikappedes organisasjoner, drosjenæringen, Politiet, Økokrim, skatt og de aller fleste fylkeskommuner var negative. Allikevel vil regjeringen trumfe det gjennom. For de mener de vet bedre.

Men det blir det tragisk når de bruker argumenter som til og med er usanne.


Bent Skogli

Leder av Norges Taxiforbund i Østfold, Halden

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags