Rødt Østfold krever at Stortinget sier nei til EUs energipakke 3 og ACER

Av
Artikkelen er over 2 år gammel
DEL

Leserbrev Stortinget skal den 22. mars behandle forslag om Norges tilslutning til EUs energibyrå ACER via overvåkingsorganet ESA. ACER har som formål å lage et felles europeisk nett for både gass og strøm der nasjonale hensyn ikke skal tas.

Mens dagens samarbeid er rådgivende, skal ACER fatte bindende flertallsvedtak. Dermed vil tilslutning til energiunionen flytte makt og beslutningsmyndighet over norsk kraft ut av landet.

Konkret foreslås det at ACER skal bestemme reglene for når strømmen skal flyte den ene eller andre veien gjennom eksportkablene. De vil også bestemme hvem som skal betale ved uenighet og det er uklart om Norge kan stanse eksportkabler ut fra nasjonale hensyn.

I dag har Norge politisk og nasjonal kontroll over sin elkraftforsyning. NVE (Norges vassdrags- og energidirektorat) er forvaltningsorganet. Energipakka med ACER forandrer dette. Det er derfor all grunn til å frykte at Norge mister suverenitet over den nasjonale energipolitikken.

To nye kabler er vedtatt bygget til Tyskland og Storbritannia. Enda en ny kabel er søkt om til Storbritannia der det foreslås at private skal bygge ut. Dette skal belastes forbruker gjennom økt nettleie. Da vil kraftoverskudd overføres til EU-land.

En konsekvens av økt kraftoverføring fra Norge og tilslutning til EUs energiunion er harmonisering av priser. Prisforskjellen vil utlignes der norske strømpriser vil fyke opp i tillegg til økt nettleie. Det vil bli dramatisk økning av strømutgifter for norske forbrukere. For norsk prosessindustri vil dette bli katastrofalt og øke faren for industrinedleggelser i Norge.

Østfold, med blant annet Borregaard og Saugbrugs, er blant landets største forbrukere av elektrisk kraft. Om regjeringen får gjennomslag, og Norge slutter seg til Acer – vil det skape ytterligere usikkerhet for fremtiden til Norske Skog Saugbrugs – og de mange hundre arbeidsplassene som blant annet Halden er avhengig av.

Rødt Østfold mener norsk kraft skal brukes til å utvikle landet, og ber regjering og Storting reservere Norge mot suverenitetsavståelse til EUs energibyrå.

Rødt oppfordrer Fylkestinget i Østfold til å fatte lignende uttalelser som andre Fylkesting med kraftkrevende industri.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken