I dag florerer det av hatefulle og rasistiske kommentarer på Facebook, ofte rettet mot politisk engasjert ungdom med utenlandsk bakgrunn. I lukkede grupper på nett får hatet mot det medlemmene ikke liker, og mener ikke er «ordentlig norsk», boble uimotsagt.

Enda verre blir det når det bobler over. Det grunnløse hatet som ligger i mange kommentarer som blir skrevet i full offentlighet er rystende å lese. Lederen av AUF, Mani Hussaini, er et av ofrene. I den lukkede Facebook-gruppa «Fedrelandet viktigst» går det som fakta at agnostikeren Mani egentlig er muslim. Det er nytteløst å protestere, for de har bestemt seg. Og dette er bare en dråpe i et hav av vrangforestillinger. Det ender med drapstrusler.

Så var det dette med å være «ordentlig norsk», da. Ingen med hodet på rett sted mener at drapstrusler er en god norsk tradisjon, på linje med Kvikk Lunsj og familietur på påskefjellet. Likevel hetses det i hytt og pine av familiefedre i lukkede forum som har gitt seg selv definisjonsmakten på hva det vil si å være norsk. Og norskhet defineres ut fra hva de selv liker og misliker. Jeg er selvsagt rykende uenig i de definisjonene. Nordmenn ser forskjellige ut. Nordmenn har ulike religioner og politiske syn. Norge tjener på å akseptere og omfavne sin mangfoldighet.

Om disse holdningene blir med folk vekk fra datamaskinen og ut i samfunnet, er det veldig skremmende. Det skal ikke mye til før man møter noen man har truet på livet på butikken. De er vanlige mennesker, med håp for fremtiden og et ønske om å bidra. De jobber og betaler skatt, og noen er i frivillig arbeid. Men hva ser man om man har blitt fôret med konspirasjonsteorier og løgner på lukkede grupper på nett?

Det føles rart å måtte gi en moralsk skjennepreken til godt voksne mennesker. Det er barn og unge som får opplæring i nettvett, men det er foreldrene deres som truer og sprer hat om uskyldige basert på løgn og oppspinn.

Jeg håper vi kan utvikle et samfunn der vi kan være politisk uenige og se forskjellig ut – og samtidig kunne ha ordentlige diskusjoner og gjensidig respekt overfor hverandre.