Gå til sidens hovedinnhold

Mer slagkraftige kommuner - bra for Østfold!

Artikkelen er over 5 år gammel

Roald Gulbrandsen, regiondirektør for NHO Østfold, har signert dette debattinnlegget om kommunereformen.

Leserbrev Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

De fleste i Østfold vil vinne på at vi får større og mer slagkraftige kommuner.  Lederen for Rødt i Østfold Jan Petter Bastøe skriver i Moss Avis at det bare er "velferdsprofitører" som vil vinne på dette.  Han liker heller ikke at det folkevalgte Stortinget til slutt skal fastsette kommunegrensene.

Det var Stortinget som på 1960-tallet fastsatte dagens kommunegrenser, stort sett.  Siden den gangen har Østfold forandret seg voldsomt.  Arbeidsmarkedene er blitt langt større, vi har hatt en voldsom boligutbygging og en massiv utbygging av veier og kollektivtransport.  Da er det naturlig at kommunegrensene tar høyde for dette. 

Den viktige arealplanleggingen blir svekket når flere kommuner skal nedlegge veto mot hverandres forslag.  Dette rammer både næringsutvikling, boligbygging og satsing på transport.  Vi trenger færre kokker for å oppnå raskere resultater.   Når verden forandrer seg så må også kommunegrensene gjøre det.

Når man er leder for Rødt er man naturlig nok lite glad i at bedrifter også drifte barnehager og andre kommunale tjenester.  Men NHO tror tjenestene til innbyggerne blir bedre hvis de folkevalgte fritt kan velge mellom de beste aktørene enten de er kommunale eller private.  Og i en større kommune blir konkurransen enda bedre og hardere. 

Bedriftene vil gjerne tilby sine tjenester enten det er snøbrøyting eller drift av en kommunal kantine. Men for alle typer bedrifter som satser i et distrikt er det lettere å forholde seg til en profesjonell større kommune, enn å måtte gå gjennom saksbehandlingen i mange mindre kommuner som ofte mangler fagkompetanse.  

Resultatet av de kommunale folkeavstemningene har sprikt i alle retninger.  Andelen velgere som har deltatt i avstemningene har stort sett vært  lav.  Det har vært en tendens nasjonalt at folkerike kommuner har hatt ja-flertall, mens mindre kommuner med svak verdiskaping har sagt nei. 

Vi må huske at det er Stortinget som bestemmer, ikke kommunene.  Når Norges høyeste folkevalgte organ fatter vedtak handler det om demokrati, ikke tvang.   

Les innlegget til Jan Petter Bastøe i Rødt her

Kommentarer til denne saken