– En rik men svak lokalavis

Journalistikk: – Fortell oss hva dere vil med avisen deres for oss. Fra mitt lille vindu ser jeg bare en redaksjon som er minuttoperativ uten å bruke ressurser på det ettertenksomme, det trege, men like fullt det viktigste; å bli informert om samfunnet vi lever i, skriver Brede Bøe.

Journalistikk: – Fortell oss hva dere vil med avisen deres for oss. Fra mitt lille vindu ser jeg bare en redaksjon som er minuttoperativ uten å bruke ressurser på det ettertenksomme, det trege, men like fullt det viktigste; å bli informert om samfunnet vi lever i, skriver Brede Bøe. Foto:

Av
Artikkelen er over 1 år gammel

Leserbrev skrevet av Brede Bøe, Jeløy

DEL

LeserbrevDette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.Det er interessant at Moss Avis sine eiere har betydelig overskudd (MA 12.03.19). Det er bekymringsfullt at overskuddet er et resultat av at avisen vår ikke lenger er redaksjonell, men overlatt et marked der avisens uavhengighet og funksjon er overlatt «klikk» på nettet som bare har en funksjon: å komme det folk vil ha i møte.

Dette bør bekymre redaktør Enghaug.

Avisen har et ansvar for å speile byen, kommentere og dekke.

Vi forventer at det i redaksjonen ikke bare sitter lydige tjenere, men tenkende, samfunnsorienterte og kritiske medarbeidere som er opptatt av å kommentere samfunnet. Ikke bare formidle det.

Pressen må ha en selvstendighet. Det vi er langt inne i er en presse som legitimerer seg med uttrykket «vi skriver om det folk vil lese». Så enkelt er det ikke.

Pressens oppgave er selvfølgelig å presentere meg som leser det jeg ikke på forhånd hadde tenkt at jeg ville lese. Vi ser en holdningsløshet som er svært alvorlig for vårt demokrati. Og det er ekstra alarmerende at den representeres ved et Redaktøransvar som har abdisert for eierskapets profitt. Nå må dere som eventuelt fortsatt har journalistikkens funksjon i sentrum, reise dere og stå opp for det dere skal; Å formidle uavhengig av dere selv.

Å opptre i det offentlige rom er ikke en privatsak, selv om offentligheten er blitt mer og mer privat i mange sammenhenger. Vi ser at nyhetenes betydning handler mer om hvordan folk har det enn hvilken betydning og mening de offentlige personer har for fellesskapet.

Jeg utfordrer Redaktør Pål Enghaug og Moss Avis til å fortelle oss som lesere hvilken funksjon avisen selv mener den skal ha for byen.

Vi trenger en journalistikk som forteller og utfordrer meninger i samfunnet. Ikke bare «hyggelig-pyggelig-tøv» om trivialiteter som ikke tjener annet enn popularitetsklikk i eierskapets økonomiske tjeneste. Jeg etterlyser redaksjonell tydelighet og mening. Gjerne kontroversielt.

Vi trenger en presse som utfordrer våre ledere. Politikerne og økonomiske aktører. Og helst på mer enn hva man spiser til middag eller generelt hvordan en dag arter seg og hvordan vi føler oss. Vi trenger mening. Come to the point!!!

Fortell oss hva dere vil med avisen deres for oss. Fra mitt lille vindu ser jeg bare en redaksjon som er minuttoperativ uten å bruke ressurser på det ettertenksomme, det trege, men like fullt det viktigste; å bli informert om samfunnet vi lever i. Jeg ser en redaksjon som finner mening i å komme en ikke definert formidling i møte. Jeg ser ikke ansvarlige personer, i viktige posisjoner som viser oss noe det er viktig å forholde seg til. Andres unnlatelser er aldri et argument for våre egne.

Harald Stanghelle avsluttet sitt engasjement i Aftenposten med en sterk melding til sine eiere: Det tjenes mer og mer i media, men det reduseres mer og mer på journalistikken. Dette er viktig å merke seg. Og det er alvorlig at de som skaper inntektene ikke står opp for sin yrkesstolthet, det de kan og det de skal.

Hva skal vi med Moss Avis i dette perspektivet i byen vår? Redaktøren har et personlig ansvar for sin funksjon i samfunnet. Vi vil se den!


Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken