Hvordan klarte dere det?

Av
Artikkelen er over 4 år gammel

Leserbrev skrevet av Svein Harald Røine, Optimist

DEL

LeserbrevDette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.– Gratulerer så mye med enda en utmerkelse!

Ordføreren i Moss var stolt som ei høne, der hun opprømt som en nyforelsket ungpike mottok prestisjeprisen European Urban and Regional Planning Award for året 2036, ofte kalt byutviklingsprisenes Oscar.

Hun kikket rundt i den fullsatte salen i det prisbelønte signalbygget Solsiden Kulturhus. Kulturhuset hadde et amfiteater på det skrå taket som ble brukt til utendørs konserter og teaterforestillinger. Peer Gynt hadde blitt satt opp sist sommer og mottok fantastiske kritikker. Høydepunktet i forestillingen var da Mor Aase døde og de siste krampetrekningene til den blodrøde solnedgangen over Jeløy kastet sitt magiske lysskjær over scenen.

– Hvordan klarte dere det? Hvordan klarte Moss dette kunststykket å gå fra å være en sjøside preget av containere og industri til å bli en prisbelønt fjordby?

Journalisten fra NRK rettet mikrofonen mot ordføreren

– Der må vi nok takke alle de modige politikerne som sto ved et veiskille i 2016 for. Etter en svært betent prosess, hadde Høyre og Arbeiderpartiet mot nok til å snu i tolvte time. De fryktet at de ville tape ansikt, men ble hyllet som helter. I stedet for å satse på containerhavn til nærmere 1 milliard, satset de på å utvikle Moss til Byen på solsiden med masse livskvalitet.”

Journalisten humret.

– Ja, hvem hadde trodd at Moss kunne gå fra Mosselukta til Mossesola?

– Det er utrolig gøy. Det har blitt et case på alle merkevareskoler. Moss – Byen på solsiden og regionens slagord- Oslofjordens solside er begrep som ble løftet opp fra folkemunne og ble til de offisielle slagordene for Moss og regionen.

– Vi er kanskje er mest stolte av at Moss har blitt den mest attraktive byen å flytte til i Norge, etter Oslo. Dette har sikret store skatteinntekter til kommunen. I kjølevannet av stor tilflytning av kompetent arbeidskraft, har spennende næringslivs- miljøer fulgt etter. Nå arbeider det nærmere 1000 personer her nede i havneområdet. Det er noe annet enn de 60 arbeidsplassene som var tilknyttet containerhavnen da den beslagla hele 1,1 km av Moss bys strandlinje. Et stort pluss er at de togreisende ønskes velkommen av et vakkert og levende bymiljø fremfor en vegg med containere, fergekai og en diger industribedrift slik som planen var.

Hun fortsatte.

– Takket være den tydelige visjonen til Moss Kommune: Moss- hvor livskvalitet kommer først, har det vært mye enklere å beslutte de modige tiltakene.»

– Tilgangen til sjøen ble åpnet på alle steder der det var mulig. «Allemannsretten» har virkelig fått gjennomslag her i Moss.» sa ordføreren og smilte fra øre til øre.

– Vi er spesielt glade og stolte av Sjøbadet og Solstranda som danner en trakt inn mot Kanalen med sitt yrende båtliv, uteliv og rekreasjonsområder. Solsiden Hotel og Spa ved Solstranda konkurrerer årlig med Støtvig Hotel om å bli kåret til Norges beste hotell. Det er vi kjempestolte av.

– I tillegg begikk man to genistreker som gjorde det mulig å byutvikle hele havneområdet. Det første var å bygge inn jernbanen i en kulvert hele veien fra Kransen til Kleberget. Det andre var å bygge tak over hele biloppstillingsplassen til fergen. Nå som fergen er borte, brukes det gamle parkeringsområdet til parkeringshus for de som arbeider i kontorbygningene over, for hotellets gjester, for turister og for innbyggerne når de skal nyte byens kveldssol på Solbrygga eller her på amfiteateret. Siden adkomsten er lagt i tunnel fra riksvei 19, er hele havneområdet blitt helt bilfritt.

– Noe annet vi er veldig stolte av er Helly Hansens sjøsportsmuseum og sjøsportssenter som ligger vegg i vegg med Solsiden Hotel & Spa.

– ”Kitere, surfere og Moss Seilforening fyller Værla året rundt på vindfulle dager. Her kan man leie seilbåter, joller, seilbrett, surfebrett, kajakker. osv. Det holdes seilkurs for alle nivåer. Med to så sentrale bystrender, har dette nesten blitt som å være i en surfe- og seildestinasjon ved Middelhavet.”

– På vindstille dager derimot kommer motorbåtene og kajakkene frem. Pubene og restaurantene på Solbrygga skummer formelig over av glede, godt drikke og positive mennesker. Her er det virkelig godt å leve og å bo.”

– Dere har også klart å få Færderseilasen hit.

– Ja, Ferdern har endelig kommet HJEM dit den hører hjemme. Det er rett og slett et fantastisk skue når alle disse seilbåtene seiler med fargerike spinnakere sprengfulle av solgangsbrisen inn Værla til målgang.

– Etter at det ble tunnell under kanalen til Jeløy, har kanalbrua blitt åpnet igjen, og det er mulig for alle seilbåtene og fritidsbåtene å seile gjennom kanalen, noe som har betydd enormt mye for næringslivet og utelivet i Moss. Så å si alle småbåter som seiler Oslofjorden krysser fjorden for å seile østre led nordover og sydover gjennom Moss. Det er helt fantastisk.”

– Båtturister har nå Moss som sitt naturlige stoppested om sommeren. Utelivet i Moss går også som aldri før. Det skyldes også at det er masse studenter her og at vi fikk vår egen restaurant- og pubstripe ved sjøen.

Ordføreren kikket ut av panoramavinduene på Kulturhuset på Moss Seilforenings joller som trente utenfor i Værla! «Livskvalitet!» tenkte hun. Det er forklaringen på hvorfor så mange Mossinger flytter tilbake til Moss igjen etter endte studier.

Det er ufattelig å tenke på at Moss var i ferd med å miste alt dette til fordel for en diger containerhavnutfylling og en jernbane som skulle ligge i dagen og sperre sjøen for innbyggerne. Takk og pris tenkte hun i sitt indre, og sendte varme tanker til befolkningen i Moss som fikk politikerne på bedre tanker. Takk og pris at dere klarte det.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken