Hodeløs og useriøs politikk

Foto:

Av
Artikkelen er over 4 år gammel

Leserbrev skrevet av Bjørn Johansen, LOs distriktssekretær i Finnmark, og Ulf Lervik, LOs distriktssekretær i Østfold.

DEL

LeserbrevDette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.FrP- og Høyre regjeringen med Finansminister og FrP-leder Siv Jensen i spissen har hatt flere muligheter for å sende Flypassasjeravgiften samme vei som Poseavgiften. Dessverre har Siv Jensen og Erna Solberg vært fastlåst på å tvinge gjennom avgiften. De har ansvaret for vår tids mest useriøse og uansvarlige saksbehandling av en politisk sak. Med dramatiske konsekvenser for distrikter og næringsutvikling, sparker Erna og Siv beina under flere tusen arbeidsplasser landet rundt.

Spesielt hardt rammet blir våre fylker, Finnmark og Østfold. Finnmark risikerer å miste viktige flyforbindelser med kutt i rutetilbudet. Faren for nedleggelse av flyplasser henger over fylket. I en region som ikke har tilgang til tog eller andre kollektive kommunikasjonsmuligheter, er rutetilbudet og flytrafikken avgjørende.

I Østfold har styret for Moss Lufthavn Rygge allerede varslet nedleggelse av fylkets flyplass fra 1. november med begrunnelse i avgiften. Over 1000 arbeidstagere og deres familier lever i usikkerhet for jobbene sine.

Forslaget og prosessen med flypassasjeravgiften vitner om hodeløs politikk der det spilles hasard med arbeidsplasser landet rundt. Det å vedta en flypassasjeravgift som et "fem på tolv" forslag og gi en milliardregning til ei næring uten konsekvensutredning eller kontakt med berørte parter kan ikke aksepteres. Hvilken næring er det som i så fall skal få milliardregninger i fanget over natten neste gang? Det er et brudd på den norske modellen og den tradisjonen vi har for å snakke med arbeidslivets parter.

Man må ha konsekvensene på bordet før vedtak fattes.

Avgiften gir mest sannsynlig ingen miljømessig konsekvens, noe regjeringen også nå har forstått da de selv sier at det ikke er en miljøavgift, men en ren fiskalavgift. Dette for å dekke inn bl.a. skattekuttene på 18 milliarder til de rikeste. Det å tone ned debatten med å love reell høring, der alle skulle bli hørt. For deretter, rett før høringsfristen, si at det kun var en høring for teknisk innretting, er å holde over 130 høringsinstanser for narr.

Siv og Erna står bastant på å gjennomføre en avgift som både er næringsfiendtlig, arbeidsfiendtlig, distriktsfiendtlig og sparker beina unner 5.000 arbeidsplasser i Norge (NHOs tall).

Vi foretrekker redelige politikere, og synes regjeringens ansvarsfraskrivelse er trist. Regjeringspartiene kan ikke gjemme seg bak Trine Skei Grande, Venstre eller Ryanair for å slippe å ta ansvaret for sin hodeløse politikk. 

FrP- og Høyre regjeringa vedtok poseavgiften på samme useriøse måte i fjor, men snudde og forkastet forslaget i revidert statsbudsjett. -Hvorfor ikke gjøre dette samme nå, med en avgift som raserer arbeidsplasser?

Siste frist for å snu er nå i revidert statsbudsjett.  Så kjære Erna og Siv, putt flyseteavgiften i samme pose som Poseavgiften.

Det er ingen skam å snu.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken