Norge bør satse på Norden

Brobygger: I et stille hjørne i en lite stabil verde; Norden. Bildet viser grenseområdet Svinesund.

Brobygger: I et stille hjørne i en lite stabil verde; Norden. Bildet viser grenseområdet Svinesund.

Av
Artikkelen er over 1 år gammel
DEL

Leserbrev23. mars feires Nordens dag på datoen da Helsingforsavtalen, som hele samarbeidet mellom de nordiske landene er tuftet på, ble inngått.

De nordiske flaggene heises foran mangt et rådhus, departement og parlament i Norden. Langs Karl Johan henger nordiske bannere.

I år går Foreningen Norden inn i vårt 100. år. Det var vi som tok initiativet til både felles arbeidsmarked og Nordisk råd. Vi har stor grunn til å feire et jubileum for det moderne nordiske samarbeidet.

Det er en vital jubilant. Derfor er det gledelig at folk har skjønt at Norden langt fra har gått ut på dato: En undersøkelse i fjor høst viste at hele 90 prosent av innbyggerne i Norden mener at samarbeidet er «viktig» eller «svært viktig».

Hittil i år har det også skjedd flere ting i norsk Norden-politikk som gir grunn til optimisme:

• Nabospråk er prioritert i det siste utkastet til kjerneelementer i norskfaget. Ved å fremheve Norden i de nye læreplanene sikrer vi at nye generasjoner lærer om Norden og får innsikt i de nordiske samfunnene og språkene.

• I Jeløyerklæringen slår regjeringen fast at skandinaviske barne TV-programmer ikke skal dubbes på NRK. Dette er en viktig avgjørelse: Nabospråkene våre skaffer oss en hjemmearena på over 20 millioner mennesker og tilgang på et kulturfelleskap. Få kanaler er så viktige for språkinnlæringen som barne-TV.

• I nord har Finland nå fått sving på utredningen av en arktisk jernbane mellom Rovaniemi og Kirkenes. Også den norske regjeringen ser ut til å være med på notene.

Nordens dag er en anledning til å se fremover, til å snakke høyere om hvordan Norden påvirker hverdagen vår og hvorfor vi trenger mer samarbeid, ikke mindre.

For selv om det nordiske samarbeidet er blitt avskrevet flere ganger, senest da FrP-politiker Sivert Bjørnstad nylig foreslo å kutte den norske støtten til Nordisk råd, har det aldri mistet sin relevans. Norden er tvingende nødvendig. Vi har alt å vinne, både økonomisk, sosialt og kulturelt på å finne politiske løsninger på nordisk nivå.

La oss aldri ta fellesskapet vårt for gitt.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags