Ferjene har aldri vært tryggere

Sikker: Bastøfergen er et trygt sted for dem som ferdes over fjorden.

Sikker: Bastøfergen er et trygt sted for dem som ferdes over fjorden. Foto:

Av
Artikkelen er over 1 år gammel
DEL

DEBATT Den siste tiden har Norsk Sjøoffisersforbund fått oppmerksomhet om en sikkerhetsundersøkelse forbundet har gjennomført blant fergeansatte.

Forbundet hevder at ferjene ikke er trygge nok, men vi kan dokumentere at det aldri har vært tryggere å reise med norske ferjer. De siste årene har antall hendelser med ferjer gått kraftig ned etter målrettet innsats.

Selv om det i Sjøoffisersforbundets rapport understrekes at det faktiske sikkerhetsnivået og kriseberedskapskapasiteten i bransjen ikke er vurdert, kreves det likevel mer bemanning på ferjene.

Vi har rundt 200 ferjer som trafikkerer 130 samband over hele landet. På de nesten to millioner årlige ferjeturene fraktes det over 40 millioner passasjerer og 20 millioner biler.

Bransjen var en periode preget av ulykker. Rederiene fikk fortjent kritikk både fra Sjøfartsdirektoratet og fra Statens vegvesen, men på få år er statistikken over ulykker og uønskede hendelser snudd. Siden 2015 er antall registrerte hendelser som involverer rederiene på riks- og fylkesvegsamband redusert med rundt 40 % fordi rederiene har satset på sikkerhet.

Et offentlig transportmiddel kan egentlig aldri bli «trygt nok». Det skal stilles høye krav til sikkerhet. Derfor jobber rederiene daglig med forbedring av prosedyrer.

Ansatte kurses i passasjer- og krisehåndtering, og det gjennomføres øvelser. Det investeres i tekniske løsninger som både forebygger ulykker, og begrenser skaden hvis ulykken først skulle skje.

Det investeres i automatiske brannslukningssystemer og redningsflåter som opereres enklere enn før.

Nyere fartøyer er også designet for raskere evakuering.

Rederiene står midt i den største flåtefornyelsen noensinne. Nye løsninger gjør at man i noen tilfeller klarer å utføre de samme oppgavene som før med færre folk – uten at sikkerhetsnivået går ned. Dette kan gi grunnlag for å endre bemanningen på enkelte ferger.

LES OGSÅ: Oppsiktsvekkende funn i ny sikkerhetsrapport – Bastø Fosen-sjef mener det ikke er grunn til bekymring

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags