Det meningsløse i å streike på en lørdag

Foto:

Av
DEL

LeserbrevMoss Avis tar feil når de lørdag 16.mars mener at å samle unge til demonstrasjon for klimaet en lørdag formiddag vil gjøre like stort inntrykk som på en fredag i skoletiden.

Det er nettopp fraværet som er poenget når Greta Thunberg sier at «ettersom dere voksne blåser i min fremtid, gjør jeg det også». Når Greta Thunberg startet sin klimastreik foran Riksdagen i stedet for å være på skolen, så er det utfoldelsen av engasjementet i skoletiden som er årsak til at hun har fått så stor oppmerksomhet. Som Greta Thunberg selv uttrykte det når hun snakket i forbindelse med FNs klimakonferanse i desember 2018: «If a few children can get headlines all over the world just by not going to school, then imagen what we can all do together if we really wanted to». Tror virkelig Moss Avis at Greta Thunberg ville oppnådd samme effekt om hun hadde gjennomført sin protestaksjon en lørdag formiddag?

Moss Avis har helt rett når de skriver at «nå bør engasjementet tas videre». Det bør tas videre til å omfatte mandager, tirsdager, onsdager og torsdager, slik Greta Thunberg demonstrerte hver dag i perioden 20.august til 9.september 2018. Det ligger i begrepet «streik» at det er en «organisert stans i arbeidet for å oppnå et formål». Det er et drastisk tiltak som man bruker når andre virkemidler ikke fører frem. Det virker som at Moss Avis ikke helt har forstått konseptet «streik» når de foreslår at ungdommen skal samles en lørdag formiddag hvor de har fri fra skolen.

Moss Avis foreslår at ungdommen tar imot politikernes invitasjon til et klimatoppmøte. Det er ingen grunn til å tro at klimatoppmøter og dialog med statsråder vil føre til handling, fordi det er ingen direkte kobling mellom prat, beslutninger og handling. Det er mye prat i forbindelse med klimamøter, og noen ganger tar man beslutninger om å nå spesifikke klimamål. Dessverre ser vi for lite konkret handling som følge av pratet og beslutningene. Jens Stoltenberg skrev i sin selvbiografi «Min historie» at «når datoen nærmer seg og vi ser at det blir vanskelig, slutter vi å snakke om dette målet, og setter i stedet nye mål enda lenger fram. Slik har vi bedratt oss selv flere ganger». Frikoblingen mellom prat, beslutninger og handling kaller den svenske organisasjonsforskeren Nils Brunsson for «organisatorisk hykleri». Det Greta Thunberg har gjort er å gjennomskue det organisatoriske hykleriet – hun går direkte til handling.

Jeg tviler på at Moss Avis mener at fraværsregelen er viktigere enn klimaet, men når jeg leser hva «Moss Avis mener» får jeg assosiasjoner til orkesteret på Titanic som fortsatte å spille mens skipet sank. Det viktigste er tydeligvis å følge reglene – mens verden går til helvete. Greta Thunberg fortsetter ikke å spille – hun prøver å få skipet til å endre kurs før det er for sent.

Greta Thunberg er revolusjonær – hun ønsker å endre systemet. Hun bryter reglene, men samtidig brytes avtalte klimamål hele tiden. Det er lettere å kritisere de unge for at de ikke følger reglene, enn å kritisere voksengenerasjonen for det samme. Som Moss Avis helt riktig påpeker handler det om «livet på kloden for dem som nå vokser opp». Derfor ville det vært forfriskende å se Moss Avis debattere klimaet heller enn skoleplikten, og lar være å foreslå helt meningsløse tiltak som å streike på en lørdag.

Mats Persson

Moss

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags