Sommerferien er over – skolen og fremtiden venter

Av
DEL

LeserbrevDen bekymringsfrie sommerferien tok slutt. Nå er du tilbake på skolen. Hva skal du bli når du blir stor? Hva vil du jobbe med? Du kommer sikkert til å stille disse spørsmålene til deg selv eller få disse spørsmålene fra noen andre.

Fremtiden er her allerede og endringene i arbeidslivet gjør at nye jobber kommer og de gamle tradisjonelle jobber blir pensjonert hele tiden. Dette påvirker hvilken kompetanse dagens samfunn spør etter. I tillegg til gode basisferdigheter etterspørres mennesker som kan tenke nytt, skape, klarer å fordype seg i og å løse komplekse problemer. Rett etter disse kommer nysgjerrighet, kreativitet, kritisk tenkning og evne til å arbeide med andre.

Vi har ingen fasit på hvordan fremtiden blir. Kompetanseforum Østfold jobber med å sikre at unge østfoldinger har kompetanse som samsvarer best mulig med det arbeidslivet i Østfold trenger. Derfor får vi av og til spørsmål om hvilken kunnskap og hvilke evner blir etterspurt i fremtiden.

Vi har troa på at for å lykkes i fremtidens arbeidsliv blir blant annet teknologikompetanse viktig. I alle yrker blir samspill med maskinene helt nødvendig, og alle fag får sitt digitale preg.

Vi må i tillegg fokusere på det vi mennesker er gode på, så som empati, omsorg, evne til etisk refleksjon og som sagt kritisk tenkning.

Behovet for å sjekke pålitelighet av informasjon og vurdere fakta kritisk er større enn noen gang. Vi må lære oss å stille de riktige spørsmålene «hva og hvorfor», ikke bare svare på spørsmål.

I tillegg er det viktig å finne noe du liker og aktivisere seg med det. Vær sosial og fremfor alt ikke stress.

Det er ikke lenger sånn at du velger en utdanning og blir i en jobb hele karrieren. Det er stor sannsynlighet for at du kommer til å bytte både jobb og yrke flere ganger og få flere utdanninger.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags