Demokrati i motbakke

Av
Artikkelen er over 1 år gammel
DEL

DEBATTGunnar Listerud fra Våler er statsviter; men hans kronikk om hele verden (datert 10. april) er ikke avklarende. Dette gjelder særlig for det han skriver om supermakten USA, som også kan kalles verdensmakt.

General Dwight D. Eisenhower ble valgt til president i USA i 1952, mens det var blodig krig i Korea. Han lovte ikke å vinne den krigen, men å få slutt på den. Det løftet holdt han. 8 fredelige år senere overlot Eisenhower presidentembetet til etterfølgeren John F. Kennedy, og benyttet den anledningen til å advare mot «Det militærindustrielle kompleks», som maktfaktor i USA.

Kennedy måtte snart håndtere farlig utvikling på Cuba, da foto fra spionfly viste at det ble bygd sovjetrussiske rakettbaser der og fraktet store raketter dit. Ledende fly-general ville da bruke bombefly, for å «knuse» rakettbasene og dessuten styrte Fidel Castros regime på Cuba. Kennedy husket advarselen fra forgjengeren, og valgte forhandling og «magert» forlik med Sovjetunionen, i stedet for våpenbruk som kunne ha utartet til atomkrig!

Etter Cubakrisen ble Kennedy skutt av person som deretter ble skutt, så det første eller begge mordene kan ha vært leiemord. Dermed rykket visepresident Lyndon B. Johson opp til president, og måtte håndtere det som ble kalt kommunistisk aggresjon i det fjerne landet Vietnam. Der fikk de amerikanske generalene så å si frie hender, så veldig mange sivile så vel som militære vietnamesere mistet livet eller helsen. Også temmelig mange amerikanske soldater ble drept, fikk varig fysisk skade, eller alvorlig psykisk ettervirkning. Det var altså veldig mange tapere i Vietnamkrigen, og bare én vinner; militærindustrien i USA!

Det burde være kjent at militærindustrien og andre lobbyer har stor økonomisk og politisk makt i USA, og er «motbakke» som demokratiet der sliter med. I Aftenposten 13. april var det foto over to sider av det digre hangarskipet USS Harry Truman, på vei fra hjemmebasen i Virginia til den østligste delen av Middelhavet, der diverse fly, raketter og droner fra dette skipet kan angripe «mål» langt inne i Syria. USA har fortsatt å bygge og utstyre slike skip også etter at Sovjetunionen forsvant som supermakt og militær trussel, selv om dette koster så mye at USA når har en enorm statsgjeld!

Den utfordringen som kalles global oppvarming har fått mye oppmerksomhet i senere år; men så langt gjøres det lite for å takle den, og aller minst i USA der også «fossil»-lobbyen er mektig. Det mest tragiske i moderne tid er utviklingen i Syria og andre deler av Midtøsten. Det går an å skylde på Islam som «krigersk» religion; men det var nok de store oljeforekomstene i Irak samt Kuwait, som ble årsak til to amerikanske invasjoner der, i periodene med far og sønn med etternavnet Bush som presidenter i USA. Nåværende president Donald Trump er vel bare en av flere inkompetente personer, som er valgt til president i USA? Slik(e) person(er) ble vel valgt, fordi de mektige i det landet ønsket det?

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags