Det er dette som knytter fotballsupportere sammen

MÅRN DU: Journalist Eirik Løkkemoen Bjerklund.

MÅRN DU: Journalist Eirik Løkkemoen Bjerklund. Foto:

Av

Mårn' du, skrevet av journalist Eirik Løkkemoen Bjerklund.

DEL

MeningerTirsdag 6. februar.

For landets urbefolkning var det deres nasjonaldag, med feiring i kofter og med flagget vaiende i vinden. Konservative og liberale kunne feire fødselsdagen til en av deres ledestjerner, Ronald Reagan. For de fleste var det bare en tirsdag.

For meg er 6. februar uløselig knyttet til et britisk fotballag, en tysk storby og en slapsete rullebane.

6. februar 1958 døde 23 mennesker i en flyulykke i München. Åtte av dem spilte på det legendariske Manchester United-laget kalt «Busby Babes», oppkalt etter deres like legendariske trener, sir Matt Busby, og med tilnavnet Babes på grunn av den lave alderen. Kaptein Roger Byrne (kun 28) var nestoren i laget, som hadde vunnet to engelske seriemesterskap på rad. Det tredje på rad var i emning.

Laget mellomlandet i München for å tanke, på vei hjem etter å ha sikret seg en semifinaleplass i Europacupen etter å ha slått ut Røde Stjerne fra Beograd. Året før var United det første engelske laget som deltok i cupen, etter å ha trosset det alltid konservative, baktunge, engelske fotballforbundet. Ulykken skjedde før både moren og faren min var født.

Likevel evner det katastrofale å binde sammen mennesker som ikke var der, ikke engang var født, med mennesker som var der, som husker ulykken. Som leste det i avisen dagen etterpå. Åtte av de falne var journalister.

Sammen med store sportslige øyeblikk er det de verste øyeblikkene som knytter fotballsupportere sterkest sammen, bånd som trumfer klasse, alder, utseende og kjønn. I Liverpool skaper Hillsboroughs 96 fatale utfall den samme koblingen.

Halvparten av de døde spillerne den dagen var yngre enn jeg er nå: «The flowers of English football, the flowers of Manchester».

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags