«Trange og vanskelige kanaler, det her». Jeg kan fortsatt høre tannlegens mumling bak munnbindet, mens han skrudde nåler opp og ned gjennom nervekanaler han av en eller annen grunn ikke klarte å bedøve.

Rotfyllingen i 1990 påførte meg varig tannlegeskrekk og er årsaken til at jeg gjennom hele mitt voksne liv kun har oppsøkt tannlegen de gangene alternativet har vært helt uutholdelig. Som nå nylig, da en tann havarerte så grundig at bare en uforsiktig bevegelse med tunga kunne utløse sjokkbølger gjennom nervesystemet som fikk det til å flimre for øynene.

Jeg har ikke talt årene siden forrige besøk. Men det var såpass at jeg med mitt utrente øye enkelt kunne konstatere at tannlegevitenskapen hadde gjord store fremskritt siden sist: Lukten var mindre påtrengende. Stolen behageligere. Lyset mildere. Instrumentene nettere og mindre fryktinngytende. Og ikke minst – tannlegen mer treffsikker med bedøvelsen.

Selvsagt var ble det rotfylling igjen. Men denne gang så godt som smertefritt, utført på halvparten av tiden, uten bruk av de redselsfulle nålene. Lettelsen over å ha overvunnet fobien var stor. Men med vissheten om hvor udramatisk det hele hadde forløpt kjente jeg også på en viss skamfullhet over å ha gruet meg så mye for så lite.

– Du er ikke alene. 10 prosent av befolkningen lider av akutt tannlegeskrekk, kunne tannlegen trøste med.

Så her er et råd fra en nyfrelst pasient til de nesten 5000 Moss Avis-leserne som sitter i samme båt:

Frykt ikke, gap opp!