Smattesmerte

Kristine Brandsdal Barane, journalist i Moss Avis.

Kristine Brandsdal Barane, journalist i Moss Avis. Foto:

Av
Artikkelen er over 2 år gammel
DEL

Mårn du Smatting, tung pust, klikking med kulepenn og slurping med kaffen er lyder som kan plage mange. For meg er slike lyder, og spesielt lyder knyttet til spising, skikkelige triggere. Jeg blir rett og slett skikkelig forbanna av å høre disse lydene. Dessverre. Ja, det er beklagelig at jeg blir sint av det. Jeg ønsker jo ikke å bli sint hver gang jeg spiser middag sammen med pappa, eller frokost med en venninne som slurper juicen. Det er rett og slett lite kult å lage dårlig stemning over noe andre ser på som et ikke-problem.

For noen uker tilbake hadde jeg besøk av en venninne som hadde med seg en venninne. Min venninne smatter etter hver slurp hun tar, uavhengig av om det er kaffe eller vann. Det påpeker jeg ca. hver gang jeg er med henne og hun synes det er like rart at jeg sier det hver gang, fordi det er ingen andre i hele verden som har sagt dette til henne. Da spurte jeg venninnen hennes; har du seriøst aldri lagt merke til at hun smatter etter hver slurp? Nei, svarer hun. Svaret på hvorfor fikk jeg like etterpå. Hun gjør akkurat det samme selv.

Er det sånn at de som smatter ikke hører sin egen smatting eller andres? Tydeligvis. Det fikk meg til å google litt. Og som alltid når man googler, sitter man igjen med en diagnose eller to. Min egen undersøkelse viser at jeg trolig har tilstanden misofoni. Jeg er 95,5 prosent sikker. Det er nemlig ikke vanlig irritasjon som oppstår, men det føles ut som det bobler inni meg. Dessverre.

Jeg har lært meg at det å ha musikk på som bakgrunnsstøy er gull verdt. Og når jeg gir samboeren et visst blikk, vet han hva som er problemet. Ifølge internett er jeg langt fra alene. Min oppfordring på vegne av meg selv og de andre er: vennligst slutt å smatte.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken