Urovekkende spenning

Birgitte Henriksen.

Birgitte Henriksen.

Av
Artikkelen er over 2 år gammel
DEL

Mårn duEn god bok er helt avgjørende for å holde ut på lange flyreiser, og sist jeg skulle ut og fly kjøpte jeg med meg en skikkelig murstein for å forsikre meg om at den holdt både tur- og retur. Det gjorde den, med god margin. I sitatet fra en anmeldelse utenpå boken «Unntaket» av Christian Jungersen står det «så spennende at det er vanskelig å legge boka fra seg».

Det er forsåvidt en floskel som går igjen og ofte stemmer det. Men i og med at jeg fortsatt bare er litt over halvveis i boka, har jeg definitivt klart å legge den fra meg en rekke ganger. Det betyr imidlertid overhodet ikke at boka ikke er spennende – tvert imot. Men innholdet tilsier at man kanskje bør legge den fra seg med jevne mellomrom, og la innholdet synke inn. For denne boka er så veldig mye mer.

Bakteppet for er verdens folkemord. I en liten organisasjon som jobber med informasjon om temaet, blir klimaet mellom medarbeiderne gradvis verre. Boka er ispedd mye fakta om folkemord og forskning på menneskenes ondskap, og hvordan «vanlige folk» under gitte forhold kan utvikle seg til drapsmaskiner. Det er ikke oppløftende lesning, ikke minst med tanke på alt som skjer i verden akkurat nå. Man skulle jo ønske og tro at menneskeheten kunne lære av sine feil, men akkurat nå ser det dessverre ikke så lovende ut.

For oss som ikke har studert hverken psykologi, sosiologi eller samfunnsvitenskap kan det uansett være interessant å få ett innblikk i hvordan ting henger sammen. Hva er bedre enn å få fakta pakket inn i en skikkelig god krimroman? En annen anmelder skriver: «Du vil aldri betrakte dine kollegaer helt på samme måte igjen». Vi får nå se…

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags