«Disse kampene henter fram det mest irrasjonelle og mørkeste fra begge lags supportere»

JOURNALIST: Eirik Løkkemoen Bjerklund.

JOURNALIST: Eirik Løkkemoen Bjerklund. Foto:

Av

Mårn du, skrevet av journalist (og Manchester United-supporter) Eirik Løkkemoen Bjerklund.

DEL

MeningerDet er ikke ofte jeg siterer religiøse lederskikkelser, men pave Johannes Paul II sa det godt:

«Av alle uviktige ting i verden, er fotball den viktigste».

Denne uviktige tingen når et personlig klimaks lørdag ettermiddag klokken halv to, norsk tid. Mitt kjære Manchester United reiser fem mil vestover med skipskanalen til havnebyen Liverpool. Engelsk fotballs fremste hatoppgjør utspilles mellom Liverpool og Manchester United.

Skipskanalen gjorde at det industribyen Manchester selv kunne skipe ut varene de produserte, uten å gå via havna i Liverpool. Det var i Manchester den industrielle revolusjonen ble født.

99 år etter byggingen av skipskanalen inntraff en om mulig enda større hendelse i Manchester bys historie. I 1986 tok Sir Alex Ferguson over Manchester United. Klubben hadde vunnet serien sju ganger, Liverpool hele 16 ganger. Da arbeidsmannen fra Glasgows verftstrøk ga seg som manager i 2013, sto det 20–18 i favør United.

Det er dette det handler om lørdag ettermiddag. Selv om avstanden er lang fra Manchester til Moss, er helgas oppgjør sesongens nest viktigste kamp. Den viktigste er hjemmeoppgjøret i mars 2018.

Disse kampene henter fram det mest irrasjonelle og mørkeste fra begge lags supportere. Stillehavsdyp fortvilelse og himmelhøy glede. Det er 1-4-tap i en tidlig seriefinale i 2009. Det er middelmådige John O’Sheas overtidsscoring mot the Kop i mars 2007. Det er Juan Matas elegante saksespark våren 2015. Det er dette det handler om.

Glede, sorg, og ikke minst umenneskelige mengder med skadefryd.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags