Hvor var du da Therese Johaug ble tatt i doping?

MÅRN DU: Journalist Eirik Løkkemoen Bjerklund.

MÅRN DU: Journalist Eirik Løkkemoen Bjerklund. Foto:

Av

Mårn' du, skrevet av journalist Eirik Løkkemoen Bjerklund.

DEL

MeningerNoen hendelser blir etset inn i historiens kollektive minne. For en hel generasjon er for eksempel datoene 9. april og 8. mai ensbetydende med både noe grusomt og noe ekstremt gledelig. Felles for begge er at alle har et forhold til datoene og hendelsene, uansett om man levde eller ikke under andre verdenskrig. Noen kilometer opp fjorden ligger Blücher i Drøbaksundet som et evig minne på krigens herjinger.

I norsk historie har sportsbegivenheter som VM-stafetten i Oslo da Brå brakk staven (1982) og Norges seier over Brasil i fotball-VM (1998) vært markører for hvor man var og hva man gjorde på et gitt tidspunkt. For min generasjon på under 30, og for så vidt for alle andre levende nordmenn, er det noen fryktelige timer fra ettermiddagen 22. juli 2011 til morgenen etter, som er fellesminnet vi husker aller best.

I en mer nøktern virkelighet på nettdesken i en norsk lokalavis er det helt andre ting som gjør at dager skiller seg ut i mengden. En slik dag var i slutten av oktober, da ubåt-Madsen tilsto å ha drept reisevenninnen sin, Kim Wall. Samme dag overga Donald Trumps tidligere valgkampsjef Paul Manafort seg til amerikanske myndigheter, siktet for konspirasjon mot USA. Samme dag ble den katalanske regjeringen siktet for oppvigleri og nærmest revolusjonell atferd av sentralregjeringen i Madrid.

En like nyhetstung dag inntraff i oktober i fjor. Først ble nasjonalikonet Therese Johaug tatt i doping. Det var ikke det som sjokkerte sidemannen i redaksjonslokalene mest: Bob Dylan ble tildelt Nobels litteraturpris. Han reiste seg lynhurtig opp, og utbrøt, nærmest i sjokk: «NEI, sier du det?»

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags