Virker solceller i mossedistriktet?

Sol nok: Andre steder i verden satses det hardt påsolcellepaneler, Fremtiden i Våre Hender undrer hvorfor ikke bruken er større her til lands enn den er.

Sol nok: Andre steder i verden satses det hardt påsolcellepaneler, Fremtiden i Våre Hender undrer hvorfor ikke bruken er større her til lands enn den er.

Av
Artikkelen er over 2 år gammel

Debattinnlegg signert Jan F. Knudsen, Fremtiden i Våre hender, Moss og omegn lokallag

DEL

DebattTrenger Norge solceller når vi har ren vannkraft? Lønner de seg? Skjemmer de boligen? Gir de en gevinst for miljøet?

Framtiden i våre hender avkler her fem myter om solceller:

1. «Solceller er ikke effektive i Norge».

Områder i Norge har like mye sol som Tyskland, der solceller er en sentral energikilde. Mossedistriktet ligger spesielt godt an. Østsida langs Oslofjorden ligger helt i toppskiktet i Norge når det gjelder antall soltimer. Østfold er Norges solkyst, påstår mange.

Solceller er dessuten mer effektive i kulde. En solrik vinterdag med reflekterende snø, gir overraskende høy ytelse. Svalbard lufthavn installerer solceller!

Cellene kan i dag erstatte opptil en femdel av strømforbruket i norske husholdninger. Andelen blir høyere nå nye energistandarder for bygg og bolig innføres.

2. «Vi har ren strøm og trenger ikke solceller».

Utveksling av strøm europeiske land imellom vil øke. Vår rene strøm kan erstatte skitten strøm andre steder. Solcellestrøm er ren: Krever ikke naturinngrep, forurenser ikke lokalt, og støyer ikke.

Vi trenger dessuten mer strøm selv, ikke minst til transport som på kort tid må bort fra bensin og diesel.

Vannkraft og solkraft går godt sammen. Den første stepper inn når sola svikter. Den andre gjør det mulig å spare vannkraft når sola skinner.

3. «Solceller er dyre»

Med dagens priser er investeringen spart på 17 år. Solcellepanelet lever dobbelt så lenge. Dessuten: Prisen synker stadig, mens el-prisen trolig vil stige.

Flere norske støtteordninger reduserer kostnadene – og solceller har økonomiske fordeler: Boligens verdi, som påvirkes av energistandarden, vil stige. Ved å integrere solcellene i takstein eller fasade ved nybygg eller rehabilitering, kan man spare kostnaden til materialer som cellene erstatter.

4. «Solceller er stygge»

Nei, de kan nå integreres i alt fra veier og takstein til glassruter. Arkitekter bruker i økende grad solceller for å oppnå den designen og fargene de ønsker for bygget. Det firkantede solcellepanelet vi kjenner fra norske hytter, er kun én av mange muligheter.

5. «Produksjonen belaster miljø og mennesker»

Energi som trengs til produksjon blir gjort opp etter mindre enn to års bruk, og et solcellepanel lever i tretti år.

Bruker de opp knappe ressurser? Nei, men i likhet med annen elektronikk må solcellepaneler håndteres forsvarlig når de kastes, mye kan gjenbrukes.

Det er en risiko for miljøskader og utnytting av arbeidere, slik det også er i andre industrier. Arbeiderne kan blant annet bli utsatt for farlige kjemikalier. Det trengs et kritisk søkelys også mot denne bransjen.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags