Det er merkelig nok ulovlig å ødelegge framtid

Av
Artikkelen er over 3 år gammel
DEL

LeserbrevDette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.Natur og Ungdom og Greenpeace saksøker staten for brudd på grunnloven. Vi mener at enhver har rett på et levelig miljø. Moss Avis hevdet torsdag at klimasaken blir behandlet i feil sal. Når regjeringens uansvarlige oljepolitikk ødelegger fremtida mi er visst ikke det rettslig relevant. Heldigvis for dagens unge, er regjeringens oljepolitikk ulovlig.

Politikere må bli gjenvalgt hvert fjerde år. Derfor kan det være vanskelig å si nei til kjappe penger. Det kan være spesielt vanskelig å ta hensyn til dem uten stemmerett. De fleste av medlemmene i Natur og Ungdom har aldri hatt stemmerett. Generasjonen som ikke er født enda har naturlig nok aldri ytret sin stemme i det hele tatt. Vi har ikke fått bestemme hvordan jorda vår skal bli. Likevel er det vi som må leve med konsekvensene av klimaendringene.

Hvorfor tar ikke de norske politikerne til vettet i klimasaken? I Puerto Rico ble nettopp seksti prosent av befolkningen hjemløse etter en historisk sterk orkan. Her hjemme ser vi store flommer som ødelegger landet. Det blir vanskeligere å dyrke mat, havene stiger, hetebølgene og skogbrannene blir flere og verre. Men Norge er blitt så avhengig av å forurense kloden til døde, at politikerne ikke klarer å slutte med det. Norges oljepolitikk viser at vi konsekvent velger kortsiktig profitt over langvarige løsninger. Fremtida blir skjøvet til side.

Stortinget visste hva de gjorde når de i 2014 styrket grunnlovens miljøparagraf. Som fremvist i retten, visste stortingspolitikerne at paragrafen kunne bli brukt i et søksmål mot staten. Politikerne valgte å binde seg til masten. De innskrenket bevisst handlingsrommet sitt. Hvis ikke grunnlovens miljøparagraf skal bety noe som helst burde Stortinget heller fjerne den.

Det er helt tydelig at Norge ikke gjør nok for å sikre meg en levelig fremtid. I tillegg til å ha et av verdens høyeste utslipp per innbygger, er vi verdens syvende største eksportør av klimagassutslipp. Det har lite å si om utslippene fra olja skjer i Norge eller i utlandet. Global oppvarming er som sagt globale.

Vi mener det er ulovlig å frarøve ungdommen fremtida deres. Noen kaller det udemokratisk, men husk at vi saksøker på vegne av mennesker uten demokratisk representasjon. De fleste av medlemmene i Natur og Ungdom har aldri hatt stemmerett. Likevel er det vi som må tåle konsekvensene av avgjørelsene som tas. Derfor tar vi staten til retten.

Jon Benjamin Håvie

Leder i Moss Natur og Ungdom

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken

Kommentarfeltet er stengt. Det åpner igjen klokken 08:00.