Mobilåret 2016 går mot slutten og ble preget av enda bedre dekning, høyere fart, kostnadsfri bruk av mobilen i EU – og ikke minst enda høyere databruk blant nordmenn flest.

Med alle endringene er det forunderlig å se hvor sterkt de gode, jeg holdt på å si «gammeldagse», tekstmeldingene (SMS) står seg. For mens stadig flere chatter og bruker sosiale medier så er det ikke slik at SMS dør ut, snarere tvert imot.

I 2015 sendte nordmenn hele 5,4 milliarder SMS i Telenors nett, og nå mot tampen av året ser vi at vi antakelig øker dette tallet i år med 100 millioner meldinger. Ca 40 % av alle disse SMS-meldingene er maskinbaserte fra frisøren, bilverkstedet, tannlegen eller andre som minner deg på timen eller annet om kundeforholdet. Så SMS er definitivt ikke død!

Ved inngangen til 2016 hadde 93 % av Norges befolkning 4G der de bor og 43 % av arealet var dekket med 4G. Nå ved utgangen av året er tallet steget til 97,5 % og hele 61,2 % av arealet. Nå skal jeg ikke plage dere med for mange tall, men «alle» får 4G.

Har du GSM i dag og ikke 4G, så vil du få dette fra Telenor innen utgangen av 2017 enten du bor i Refsneskogen Våler eller andre steder i Østfold . Mange av oss bruker mobilen kontinuerlig i våken tilstand. Nyheter sjekkes når vi våkner, mail leses hele dagen, og sosiale meldinger og oppdateringer skjer nærmest døgnet rundt. Fantastiske muligheter, men samtidig bør mange oss nok være bevisst på når vi må la mobilen hvile, for eksempel under nyttårs-middagen.

For 2017 spår jeg at mange vil komme til å lære seg hva IoT betyr – og måtte forholde seg til «Internet of Things» eller tingenes Internett på norsk. Hvordan kan ulike smarte løsninger gjøre hverdagen vår enklere? Nylig hørte jeg at Metrologisk Institutt ønsker seg at mobilen snakker til deg og varsler været. Her er vi faktisk allerede, blant annet med taleassistenter fra Google, Apple og Amazon.

I dagens hjem er det fullt mulig å styre alt fra strøm, lys, TV, musikk, dører og alarmer via mobilen, enten direkte eller via en mengde forskjellige app’er. Det er mer opp til hver enkelt av oss hvor mye elektronikk vi ønsker skal overvåkes og styres ved hjelp av mobilen. Selv styrer jeg både lyset på juletreet og alarm og åpning av dører via mobilen min, allerede.

Mange norske kommuner har så smått tatt i bruk tingenes Internett også her i Norge. Smarte kommuner og byer har allerede søppelkasser som sender melding når de trenger å bli tømt i stedet for å tømmes til fastsatte tider uavhengig om de er tomme eller fulle. Kumlokk, vann og kloakknettet fjernovervåkes ved hjelp av sensorer – for å sikre drikkevannskvalitet og for å hindre overvann. I flere byer fjernstyres gatelys ut fra tid, årstid, sikt og værforhold, mens el-ladestasjoner og parkeringsanlegg varsler deg hvor det er ledig p-plass.

Alle nye biler som ruller ut på norske veier i 2017 skal ha innebygget eCall, et system som automatisk varsler en nødsentral dersom en trafikkulykke inntreffer. Men det er et tankekors at dette primært er basert på GSM og ikke 4G som er fremtiden og fremtiden er nå. Videre framover vil våre biler også «snakke» med andre biler i trafikken, blant annet for å forhindre ulykker. Skilt langs veiene kommer til å være oppkoblede slik at hastighetsbegrensninger vil styres automatisk ut fra vær, trafikk og veiforhold. Da hadde vi kanskje hadde 110 sone på E6 også om vinteren som hovedregel men 80 km/t en regnfull sommerdag.

Videre vil vi etter hvert forholde oss til fjernstyrte busser i Moss sentrum som henter oss på stasjonen og kjører oss hjem den siste biten – dette vil få folk til å la bilen stå og bedrer miljøet. Droner overvåker allerede strømnettet i Norge og rapporterer slik at strømavbrudd kan avdekkes før de skjer og minimerer ned tid etter stormer, - for eksempel gjennom å oppdage trær som har falt over kraftlinjer.

Nye teknologiske muligheter sammen med gode digitale løsninger på våre smarttelefoner vil gjøre 2017 til et fascinerende år for oss alle. Godt nytt år til Mosse regionen.