Gi oss fred, ellers...

Nå får også motstanderne av de vedtatte planene for havn og jernbane kritikk.

Nå får også motstanderne av de vedtatte planene for havn og jernbane kritikk. Foto:

Av
Artikkelen er over 2 år gammel
DEL

LederMan kan ane et stemningsskifte på debattsidene til Moss Avis. Mens innleggene hittil i år i hovedsak har vært kritiske til de vedtatte planene for havn og jernbane, har det den siste uke kommet til flere stemmer som kritiserer motstanderne.

Skiftet ser ut til å ha inntruffet etter sist helg, da aksjonister blokkerte trafikken ved Kanalen og Kransen. Det kan virke som om dette var dråpen som fikk begeret til å renne over for flere som hittil har forholdt seg tause.

Tydeligvis har aksjonistene oppfattet det samme, for ganske raskt etterpå gikk både Jonathan Parker og Knut Christian Hallan ut med oppfordringer til fred og forsoning. Heller ikke dette har falt i god jord hos alle. Initiativet kommer for sent, og synes også å mangle troverdighet.

For hva er premissene for «fredsforhandlingene» og «forsoningen» det inviteres til?

«Den til dels harde ordbruken, alle påstandene og den økende harmen over å ikke bli hørt, er ingen tjent med i Moss. Skal vi ta et krafttak sammen og legge prestisjen vekk, legge partipisken vekk og velge en løsning som virkelig kan bli tilpasset mosseborgernes beste?». Slik innleder Knut Chr. Hallan sin kronikk om forsoning i Moss Avis 2. august. Her konstateres med andre ord allerede i første avsnitt at politikerne ikke lytter, og at det er partipisk og prestisje som ligger bak flertallsbeslutningen i Moss bystyre. Det er en underlig måte å invitere til forsoning på.

I et innlegg samme dag inviterer Jonathan Parker politikerne som står bak de vedtatte planene til «fredsforhandlinger». Men invitasjonen ledsages av spekulasjoner om bruk av sivil ulydighet, og kalles «et siste forsøk på en minnelig løsning».

Det er i det hele tatt vanskelig å se hva aksjonistene bringer til bordet, ut over gjentatte påstander om politikernes utilstrekkelighet, samt antydninger om hva som kan skje hvis aksjonistene ikke får viljen sin. Hva de kan komme politikerne i møte på forblir uklart, mens kravet om en helomvending fra de folkevalgtes side ligger fast.

Forhandlingene skal finne sted i Konventionsgården ved inngangen til Christian Frederik-dagene. Symbolikken er åpenbar, men det er lite som tyder på at den diplomatkunst som ble utøvet i Konventionsgården for 203 år siden er i ferd med å bli gjentatt. Slik opptakten har vært, er vel heller spørsmålet om begge parter møter ved forhandlingsbordet. Vi håper dog politikerne stiller. Noen ny plan blir man nok ikke enig om, men om man kan skape større forståelse for sine valg, kan det ligge en viss forsoning i det.

Det er i det hele tatt vanskelig å se hva aksjonistene bringer til bordet, ut over gjentatte påstander om politikernes utilstrekkelighet

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags