Vi kan ikke tillate en flytting av Moss Havn!

Hva med strendene? Alle som bor i området rundt Moss havn (samt skoler og barnehager) blir henvist til Jeløya eller Rygge for å benytte seg av tilgang til sjø og badeliv. Det er rett og slett utilgivelig ovenfor innbyggerne og alle de som kommer etter oss, mender Janne Svendsgård.

Hva med strendene? Alle som bor i området rundt Moss havn (samt skoler og barnehager) blir henvist til Jeløya eller Rygge for å benytte seg av tilgang til sjø og badeliv. Det er rett og slett utilgivelig ovenfor innbyggerne og alle de som kommer etter oss, mender Janne Svendsgård. Foto:

Av
Artikkelen er over 4 år gammel

Lesebrev skrevet av Janne Svendsgård

DEL

LeserbrevDette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.En liten avsporing fra tall og statstikker i forbindelse med debatten rundt Moss Havn. Og, ikke minst, en liten tankevekker til de som sier «vi skal ikke utvide havna, vi skal bare flytte den litt sydover». Jeg er oppvokst ved Værla og i min oppvekst var det et yrende liv langs strendene på Kleberget.

Ja, jeg sier strendene, for de lå på rekke og rad, avsluttet med svaberget som hadde både stupebrett og flåte. Disse områdene ble flittig benyttet, sent og tidlig, av byens innbyggere. Strendene ble benyttet til badeliv, rekreasjon og sammenkomster.

Skoler og barnehager har benyttet områdene som mål for utflukter og i forbindelse med avslutninger. Velforenigen har også opp gjennom årene benyttet områdene til St.Hans-feiringer. Det var stor stas å feire St.Hans på Kleberget, med utsikt til småbåtene i Værla og beskuelsen av de flotte bålene på Jeløy-siden.

Flere av disse strendene er borte nå, de er borte for all framtid, vi får de aldri tlbake. De er dekket med asfalt som huser containere, kabelruller og pyramider med steinmasser. Moss Havn har sakte men sikkert, gjennom årenes løp, «spist» opp strand etter strand til fordel for havnedrift. Med stadige lovord fra Moss Havn og byens politikere om at «nå er det absolutt siste gang vi utvider arealene av havna».

Nå viser det seg at det er nødvendig med en flytting av havna lengre sydover, og i tillegg lengre ut i Værla. Det betyr at de siste områdene vi har igjen med direkte tilgang til sjøen syd for kanalbrua, blir beslaglagt av Moss Havn for lagring av containere, stablet i høyden. Alle som bor i dette område (samt skoler og barnehager) blir dermed henvist til Jeløya eller Rygge for å benytte seg av tilgang til sjø og badeliv. Det er rett og slett utilgivelig ovenfor innbyggerne og alle de som kommer etter oss.

Jeg er kjent med at det er planlagt en strand, som plaster på såret, i enden av den nye containerhavna. Denne «gaven» har vi også fått tidliger. Så, til de som er for flytting av havna, det er bare å ta med seg familie og venner, når som helst, og tilbringe en dag i solen på den stranden som ble anlagt etter den siste utvidelsen. Tilbring gjerne kvelden der også for å dra nytte av den flotte kveldssolen.

Jeg blir meget overrasket om noen, med hånden på hjertet, kan si at det var en hyggelig opplevelse. Vi har flere ganger sett bilder av hvor utrolig trist dette området har utviklet seg til å bli. Paragrafer og formuleringer som «høy etisk standar» og «tillitsskapende forvaltning» er jeg noe usikker på hvor tok veien.

Jeg har ingen tro på at den neste stranden som skal lages til glede for innbyggerne blir noe bedre enn den som ble anlagt sist. Støyen som naturlig nok kommer fra en containerhavn forringer også et besøk på stranden betraktelig. Det kan ta seg fint ut på skisser og tegninger, men virkeligheten er en annen.

En flytting av havna vil være et voldsomt inngripende i Værla, den vil frata innbyggerne verdifulle arealer for rekreasjon, friluftsliv og badeliv. At en flytting av havna kan være viktigere enn å ivareta innbyggernes interesser for tilgang til rekreasjon og aktiviteter ved sjøen er for meg ubegripelig. Jeg er fristet til å kalle det et overgrep.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken