Behold kommunens pensjonskasse

Eirik Tveiten, medlem av fellesnemnda Moss/Rygge for Rødt Moss

Eirik Tveiten, medlem av fellesnemnda Moss/Rygge for Rødt Moss

Av
Artikkelen er over 1 år gammel
DEL

DebattTidligere rådmann i Våler Helge Støwer stiller i et innlegg i Moss Avis 1. november spørsmålet: «Hvem bør forvalte de ansattes pensjonspenger i nye Moss kommune?», og anbefaler at Fellesnemnda for nye Moss kommune på møte den 7. november, stemmer FOR å gå inn i den landsomfattende KLP (kommunal pensjonskasse). Han avslutter innlegget sitt med at han undres over at partiet Rødt på møtet i Arbeidsutvalget i Fellesnemda fremmet forslaget om heller å beholde dagens Moss kommunale pensjonskasse (MKP).

Innledningsvis vil jeg si at begge alternativene er offentlige kommunale pensjonskasser. KLP er landsomfattende hvor flertallet av landets kommuner er med, mens MKP er lokalt forankret i dagens Moss kommune, en pensjonskasse kun for de ansatte.

Begge pensjonskassene forholder seg til gjeldende lovverk og vil gi de ansatte en tilnærmet lik pensjon, men Rødt mener en lokal styrt pensjonskasse har flere fordeler, jeg vil kort nevne noen:

MKP vil være styrt lokalt ved at det sitter lokale politikere og lokalt tillitsvalgte i styret.

Et lokale forankret styre kan for eksempel vedta langt strengere regler for hvor og i hva det skal investeres. Et lokalt styrt MKP kan bestemme å trekke seg helt ut av all oljeindustri og dreie alle sine investeringer inn i klarere miljørettede «grønne» tiltak.

Moss kommunale pensjonskasse har i dag en fondskapital på ca. 2500 millioner og kan gjøre lokale investeringer. I dag eier for eksempel MKP både Peer Gynt sykehjem og Moss rådhus. Samtidig som MKP selvsagt benytter seg av profesjonelle fondsforvaltere. Avkastningen i 2017 var på 7.2 prosent.

Selv om selvsagt MKP også har digitale løsninger (som Støwer gjør et stort poeng av) vil mange også i framtiden ha behov for personlig rådgiving knyttet til sin egen pensjon og planlegging. Et slikt behov vil kunne dekkes langt bedre med lokalt ansatte med høy servicefaktor.

Merk at det utelukkende er sammenslåing av de to kommunene Moss og Rygge som har brakt denne saken opp på dagsorden, den skyldes ikke at det er uttrykt noen misnøye med verken den ene eller andre ordningen. Men Rødt mener en lokal forankret pensjonskasse har viktige fordeler som vil bli borte ved å bli medlem av en gedigen pensjonskasse hvor hver enkelt kommune bare blir en av mange.

Mye penger: Pensjonspengene i Moss kommune beløper seg til mer enn 2,5 milliarder kroner.

Mye penger: Pensjonspengene i Moss kommune beløper seg til mer enn 2,5 milliarder kroner. Foto:

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags