Laks og ål i Mossefossen

Av
Artikkelen er over 3 år gammel

Debattinnlegg signert Tor J. Sibbern.

DEL

LeserbrevSpaserer du over Storebro ved Peterson og den Internasjonale Skolen og kikker ned på «Fossen» blir svaret utvilsomt «nei», her er det ikke mulig med laks.

Maken til lite vann og mye stein og skitt som i denne elvefossen skal du lete lenge etter. Og slik har det vært i hundrevis av år – etter at møllene, sagene og jernverkene tok over. Jo flere som flytter til Moss i disse dager, jo flere blir vi til å ønske og oppleve Mossefossen i full vigør igjen.

George S. Winther fra Canada kjenner forholdene i Mossefossen bedre enn de fleste av oss – foruten at han har håndtert verre fosseforhold i Canada enn vi har her i Moss. Winther sier at det er mye ål og laks i Mossesundet, men når de hvert år skal gyte så makter bare ålen i dag å komme opp Fossen og inn i Vannsjø. Han har jobbet i det stille for en bedring her i mange år og så langt lykkes med ålen.skal vi lykkes med laks må noen hjelpe oss med «laksetrapper». Der trekker han på erfaringen sin i Canada, foruten at han viser til hva lakseinteresserte i Lærdal har fått til. Teknisk sett er dette mulig også i Mossefossen – men da må vi ha alle «gode krefter» med. Setter vi i gang i år er sjansen stor for at laksen også kan gå opp Mossefossen og inn i Vannsjø for å gyte neste år.

Noe å tenke på er at vi da er med på å koble Fossen vår tilbake til 1700-tallet da en energisk danske bygget det første jernverket her.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags