– Til å være en kystby har Moss veldig få serveringssteder og aktiviteter med nærhet og utsikt til fjorden

Av
Artikkelen er over 1 år gammel
DEL

DEBATT Jeg vil sitte på Bryggekanten (Fleischer/Sundstredet) og nippe til en god kaffe eller et glass vin og spise lokal mat og is i sommer. På det fantastisk fine bryggeanlegget som er laget i forkant av alle boligblokkene som er oppført noen meter fra fjorden, i sentrum, ved kanalen.

Også er det ikke noen steder å sette seg ned og kose seg på en god stol ved et bord. Ingen servering av verken vått eller tørt. Det er ikke tilrettelagt for aktiviteter, med unntak av flere flotte trapper ned i sjøen.

Til å være en kystby har Moss veldig få serveringssteder og aktiviteter med nærhet og utsikt til fjorden og et bryggeanlegg.

Hvordan endte vi egentlig opp med dette konseptet? Som ser ut til å mangle både plan og tanke for å skape offentlige rom der det er lagt til rette for å brukes til rekreasjon og hygge for byens befolkning, og båtfolket, på denne utrolig flotte bryggen i Moss sentrum. Men, gjort er gjort og spist er spist. Kan vi ikke bare gjøre noe med det?

Jeg tenker det er så mye som kan gjøres for å rette opp feilene som er begått på Bryggekanten. Det viktigste på en brygge på solsiden av Oslofjorden er ikke butikker eller kontorer. Det er cafeer og rekreasjon i form av aktiviteter som bading, trening og lek som er hva jeg vil gjøre på en brygge som ligger etpar hundre meter fra sentrum, fra jernbanen, fra Jeløy.

m5Det er areal nok til å sette opp et miljøvennlig minibygg eller en glasspaviljong eller to. Til hyggelige stoler og bord på bryggen– hva med en lekter/flytebrygge? Seil eller store parasoller som dekker mot sol eller en regnbyge eller to. Gode pledd. Vi nordmenn har endret vanene våre, vi sitter mer ute, selv om det regner litt eller dagen er kald. Det tror jeg gjelder i Mossinger også.

Vi har også lyst til å kunne nyte byen vår og vår flotte, felles kystlinje.

På Bryggekanten bør det skapes fleksible arbeids- og møteplasser med nytrukket kaffe, hjemmelaget is fra lokale produsenter, byens beste pølse i rykende fersk vaffel. Reker og blåskjell fra sjøen vi sitter langs, hjemmebakst eller ferske grønnsaker fra våre fantastiske lokale gårder og produsenter. Et glass vin eller sider i ettermiddagssolen – kanskje noe lokalt – det er klima for druer i Moss, det produseres lokalt øl, det dyrkes frukt og bær. Det ligger både slakter og fiskeutsalg rett på andre siden av kanalen. Men, du må du ta med maten hjem for å spise. Hvorfor det? Ensomhet er den nye folkesykdommen. Vi trenger sosiale arenaer.

Aktiviteter kan være alt fra lag ditt eget krabbesnøre og utlån av redningsvester. Ta med familien, bøtte og hov og ha en lekestund på brygga. Hva med utleie av småbåter, som kano eller joller? Etpar uteapparater for et stopp i gå- eller joggeturen for å trene litt styrke? Noen liggestoler i tre for de som vil ta med håndkle og benytte noen av de mange badetrappene. Det ligger en liten bortgjemt lekeplass innerst på en tom og ubrukt plen. Den kan utvides med litt maritime leker, så treffer vi kanskje andre barn når vi er der og leker, barnebarna og jeg.

Mulighetene er uendelige. Vi bør endre på det som er blitt gjort feil, i stedet for å fortsette å bruke Bryggekanten som et skrekkens eksempel når nye prosjekter planlegges. Og det bør vi gjøre før og mens Sjøsiden reguleres, så prosessene kan bygge på hverandre og samtidig være del av en helhetlig tankegang for kystlinjen i sentrale Moss og et herlig, levende utstillingsvindu for Nye Moss sin identitet.

LES OGSÅ:

Seieren glapp: Moss ble ikke Norges mest attraktive by

Skal alle i Moss ha et godt og verdig liv, må vi ha noe å leve av!

Nådde ikke opp i Frp: Stemmemagneten har suksess i nytt parti

Juryen for Norges mest attraktive by besøkte Moss: – En by som er tilgjengelig for alle 

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken