Man slipper ikke unna politikken bare ved å kalle seg «Ny kurs»

Rødts Eirik Tveiten minner Ny Kurs om at det etter valget vil finnes en politisk hverdag der politiske beslutninger fattes.

Rødts Eirik Tveiten minner Ny Kurs om at det etter valget vil finnes en politisk hverdag der politiske beslutninger fattes. Foto:

Av
Artikkelen er over 1 år gammel
DEL

DEBATT Egil Jegleim fra Ny Kurs hevder i et innlegg på Facebook som er ”likt” av flere sentrale talspersoner for Ny Kurs at Rødt (og MDG!) driver med "oppgulp og skremselspropaganda" mot Ny kurs. Det riktige er at jeg på vegne av Rødt har reagert på Arild Svensons uttalelser i Moss Avis om at "løpet er kjørt for jernbanen". Jeg fant det underlig at han avviste og kalte mitt forslag ”stemmefiske”, når det eneste jeg har uttalt er at dersom AP/Høyre ikke kommer i flertall i det nye kommunestyret vil Rødt foreslå et vedtak som ber samferdselsministeren utrede en alternativ jernbanetrase. Dette har altså Frps ulike ministre lovet ved utallige anledninger at de vil gjøre dersom et lokalt vedtak kommer på plass, og så får vi se om de holder ord. Nåværende samferdselsminister Jon Georg Dale bør i det minste være opptatt av at foreløpig kostnadsramme for 10 km jernbane gjennom Moss er fastsatt til hele 11.5 milliarder!

Jeg har også stilt spørsmål ved hva Ny Kurs mener om Arild Svensons formulering i Moss Avis om konkurranseutsetting av velferdstjenester: "På sikt mener jeg likevel at kommunen må sørge for å få nødvendig kompetanse, slik at vi kan vurdere konkurranseutsetting." For meg er dette nøyaktig det samme som FrP mener og som Kristin Clemet har formulert i høyresidas nye moteord "velferdsmiks." De har tydeligvis ingen prinsipielle problemer med å slippe multinasjonale selskaper inn i velferdskommunen. Så lenge vår sultefora administrasjon får nok «bestillerkompetanse» skal alt gå bra. Og, hvor mange millioner beregner Ny Kurs det koster å bygge opp slik ”bestillerkompetanse? Også her gjelder det at avhengig av hvem jeg spør i Ny Kurs, får jeg ulikt svar.

Det viktige hovedpoenget er dette: I nye Moss kommunestyre vil det være svært mange konkrete saker bystyret skal ta stilling til. "Innbyggerinvolvering" er viktig, men det er en metode, som ikke sier mye om Ny Kurs sine politiske standpunkt – slike må man faktisk forvente å bli avkrevd når man stiller til valg som politisk parti i et demokrati. Rødt har til nå samarbeidet godt med Ny Kurs´ordførerkandidat Arild Svenson i "jernbanesaken". Men den samme Svenson ledet det kommunale hovedutvalget Teknisk Utvalg fra 2015 – 2017, og her sto han og høyresida i svært mange "byutviklingsvedtak" på standpunkt som var og er i strid med hva Rødt mener. Spørsmålet er om han personlig mener det samme nå som han mente og kjempet for som Frp-er og leder av dette hovedutvalget da.

Rødt har i den fireårs perioden vi nå legger bak oss stått i spissen for å få innført leksefri skole på Ramberg skole, rekommunalisering av Orkerød sykehjem og Skoggata bo- og servicesenter, og at Moss kommunen har sluttet å regne barnetrygden som inntekt for barnefamilier som mottar sosialstønad. På samme måte har vi vært en sterk pådriver for at dagens politiske flertall har vedtatt at nye Moss kommune som arbeidsgiver og byggherre skal innføre den viktige Oslo-modellen mot sosial dumping og for et mer rettferdig arbeidsliv. I alle disse sakene har Arild Svenson som medlem av FrP eller som uavhengig, stemt helt eller delvis mot. Rødt vet altså hva alle andre partiene mener i disse svært viktige sakene for innbyggerne. Det er et klart skille mellom venstre- og en høyresida i kommunestyret. For Rødt er dette svært avgjørende saker, men vi får altså ikke innblikk i hva Ny Kurs mener!

Ny Kurs ligger an til å komme på ”vippen” og kan avgjøre flertallet for hva nye Moss kommune skal gjøre i alle disse og andre saker. Ny Kurs hevder at de skal stå for noe nytt i bystyret, men karakteristikker av konkrete spørsmål og eventuelle uenigheter i bystyret som ”oppgulp og skremselspropaganda” er noe de bør legge av seg. Jeg og folk i Moss lurer altså på hva Ny Kurs vil stemme i de mange konkrete avstemmingene i kommunestyret. At svaret på alt er ”innbyggerinvolvering”, blir etter min mening alt for enkelt. Jeg er helt enig i at systemet slik det er tidvis fungerer svært dårlig, både på lokalt, nasjonalt og globalt nivå. Det er derfor jeg er sosialist og engasjerer meg for å få forandring. Man slipper ikke unna politikken bare ved å kalle seg «ny kurs».

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken