Om vei- og gatenavn i nye Moss

Av
DEL

DebattFellesnemnda for Nye Moss har opprettet en navnekomité med oppdrag å legge fram forslag til nye vei- og gatenavn. Moss og Omegn Tenkepark vil i den anledning få bemerke at det er mye rart hva angår vei- og gatenavn både i Moss og Rygge. Så langt vi kan se, så har navnekomiteen gjort en velfundert og solid jobb. De forslagene som komiteen har lagt fram, er gode!

Det er helt klart at det er nødvendig å rydde og røske opp med hensyn til flere vei- og gatenavn. Det ansvaret har etter vårt syn navnekomiteen forstått og tatt. Moss og Omegn Tenkepark vil spesielt få henvise til to av navneforslagene som nå foreligger – Øvre gate i Moss skrifter navn til Islandsmoens gate og Løkkeveien i Rygge skifter navn til Carlsmindeveien. Dette dersom navnekomiteen får det som den vil.

Det er mer enn på høy tid at Sigurd Islandsmoen får en gate oppkalt etter seg. Rett ut sagt, så er det en skam at så ikke allerede har skjedd! Islandsmoen var ingen hvemsomhelst, og som komponist er han kjent langt utenfor landets grenser. Det finnes gatenavn i Moss som har navn etter folk som i langt mindre grad fortjener gatenavn enn det Islandsmoen gjør. Så bravo til navnekomiteen fordi en endelig har tenkt å råde bot på dette! Bra er det også at Islandsmoens gate blir liggende på Skarmyra, bydelen der Islandsmoen bodde mesteparten av sitt liv.

Det andre navnet Moss og Omegn Tenkepark vil få mene noe om, er Løkkeveien i Rygge. Veinavnet foreslås endret til Carlsmindeveien. Dette også på høy tid. Løkkeveien og Løkkegata i Moss har vært sammenblandet i alle år, men det er viktigere grunner til navneskiftet. Løkkegata er det uaktuelt å endre, dette er et gatenavn med byhistorie så det holder. Navnet Løkkeveien ble i sin tid trumfet gjennom av Rygge kommune med utgangspunkt i et klengenavn på småbruket Carlsminde. Men selv klengenavnet klarte ikke Rygge kommune å få korrekt. For å sitere navnekomiteens Tomas Colin Archer (Ap): «I historisk perspektiv var Carlsminde et godt valg». Godt sagt av Archer og helt korrekt. Parallellene til Løkkeveien, Gubbeskogveien og Beiteveien, fikk navn ut ifra en geografisk og historisk kontekst – Løkkeveien fikk det altså ikke!

Til sist en liten ekstrarunde hva angår Sigurd Islandsmoen (1881-1964). Både kreti og pleti i Moss synes kvalifisert for en statue, eller til nød en byste. Men ikke Islandsmoen, nei! Også dette til liten ære for byen. Men dette har navnekomiteen intet med. En annen komité får se til å få rettet opp i dette – og det helst innen byjubileet!

LES OGSÅ:

Se hvilke gater i Moss og Rygge som kan få nye navn

Gode navn og fine historier

Utblåsning om frue og madam – endret gatenavn: Ville fornærmet direktør-fruen

Her kan det bli gatenavn-forviklinger

Her foreslås det nye veinavn 

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags