Nye Moss må evne å vise åpenhet og involvering i praksis

Åpenhet: Artikkelforfatter er ikke tilfreds med hvordan det offentlige har løst og vil løse prosesser knyttet til  de store infrastrukturoppgavene by og distrikt står over for.

Åpenhet: Artikkelforfatter er ikke tilfreds med hvordan det offentlige har løst og vil løse prosesser knyttet til de store infrastrukturoppgavene by og distrikt står over for. Foto:

Av
Artikkelen er over 1 år gammel
DEL

LeserbrevDette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.Svar til Fellesnemdas leder Inger-Lise Skartlien.

I forbindelse med Nye Moss' turne med folkemøter tillot NY KURS seg å stille noen spørsmål vedr. åpenhet og involvering av innbyggerne.

Skartliens svar på spørsmålene viser dessverre at målsettingen Nye Moss har satt seg, ikke kommer til å gi nevneverdige resultater.

På vårt spørsmål etter møtet på Kambo om innspillende kommer til å bli bekjentgjort, oppfatter vi at Skartlien bekrefter at dette ikke skal gjøres.

At innspill fra innbyggerne ønskes skriftlig forstår vi og at de skal følge saken er bra. Med den grad av tillit til kommunen og beslutningstakere som deltakerne på møtet på Kambo viste, er det synd at ikke alle innspill offentligjøres for eksempel på Nye Moss sin hjemmeside. Ved dette hadde Nye Moss vist at de tar folk på alvor og demonstrert sin vilje til åpenhet.

På vårt spørsmål om hvilke planer Nye Moss har for å involvere innbyggerne i planleggingsprosessen svarer Skartlien at alle som har kommet med innspill vil få tilsendt planen når denne legges ut på høring. Dette betyr at folk skal få mulighet til å ytre seg når prosessen på det nærmeste er over.

I en planprosess som denne vil det underveis komme fram ulike alternative løsninger, ofte i forbindelse med utfordrende saker. God involvering av innbyggerne skulle tilsi at man har større muligheter for innflytelse før prioritering av saksbehandlere og politikere blir gjort og ikke etterpå slik Skartlien legger opp til.

All erfaring tilsier at når en sak kommer til høring, er det meste bestemt. Byråkratiet har bestemt seg, de folkevalgte har bestemt seg og mulighetene for endringer via en høringsprosess blir mer eller mindre teoretiske.

På vårt spørsmål om hvorfor så få folkevalgte deltok på møtet svarer Skartlien at dette er et bevisst valg. Etter vår mening er valget galt.

Ansvaret for vårt lokaldemokrati hviler på våre folkevalgte. Slik det nå gjøres er det saksbehandlerne som gjøres ansvarlig for åpenhet og involvering.

Vi forstår ikke at politiske debattmøter vil skade åpenhet og involvering.

Det er forståelig at man velger organisering slik man nå gjør, dersom hensikten er å snakke til folk. Hvis hensikten er å snakke med folk vil slike møter være meget viktige bidrag til et bedre lokaldemokrati.

Verdien for innbyggerne ligger i å øve innflytelse ovenfor beslutningstakerne som er våre folkevalgte.

Når det gjelder høringsfrister synes vi det er en klar bedring når man legger opp til tre måneders høringsfrist. Dette under forutsetning av at folk har reelle muligheter for å øve innflytelse i løpet av planleggingsprosessen.

NY KURS har satt lokaldemokratiet på dagsorden. Som er et nystartet by- og bygdeparti er vi fornøyd med at alle inkludert Høyre og Arbeiderpartiet nå endelig er opptatt av spørsmålet og arbeider for å forbedre seg.

NY KURS har i sitt valgprogram fremmet mange konkrete forslag til hvordan vi skal kunne utvikle vårt lokaldemokrati til å bli mer inkluderende for å gi innbyggerne større muligheter for å øve innflytelse.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken