Oljefondet: Gull- eller kullstandard?

Forurenser: Kull er verstingen. foto: scanpix

Forurenser: Kull er verstingen. foto: scanpix

Av
Artikkelen er over 2 år gammel
DEL

Debatt I 2015 satte Oljefondet gullstandarden for å kaste ut kull. Tre år senere er likevel 77 milliarder av våre pensjonspenger fortsatt investert i kull.

Kull er den mest klimaforurensende energikilden som finnes. Skal vi stanse katastrofale klimaendringer må kullkraftverkene i verden stenges. Derfor vedtok et samlet storting i 2015 regler som skulle hindre Oljefondet i å investere våre pensjonspenger i kullselskaper.

Tre år senere viser en gjennomgang Greenpeace har gjort sammen med den tyske organisasjonen Urgewald, at 77 milliarder kroner fremdeles er investert i over 50 kullselskaper. Oljefondet investerer for eksempel i RWE, en tysk kullgigant som årlig produserer nok kullkraft til å dekke Norges totale el-forbruk, bygger nye kullkraftverk som vil bidra til at Parisavtalens mål brytes og slipper ut nesten tre ganger så mye CO2 som Norges samlede årlige utslipp.

Som følge av Greenpeace' funn, vedtok Stortinget denne våren at reglene for å investere i kullselskaper må evalueres. Flere av de internasjonale investorene som innførte tilsvarende kullregler som Oljefondet, har nå satt en ny gullstandard som også kaster ut selskaper som investerer i ny kullkraft.

For oss er det åpenbart at Oljefondet må følge etter disse investorene og stramme inn reglene.

Vi håper de politiske partiene lokalt på nytt vil løfte kullinvesteringene til en nasjonal sak. I 2015 krevde over 50 000 nordmenn at kull skulle kastes ut av Oljefondet, og en meningsmåling fra 2015 viste at et klart flertall i befolkningen ville kaste ut kull. Stortinget lyttet, og startet arbeidet med å kaste ut kullselskaper fra Oljefondet. Nå må den jobben fullføres, slik at folket blir hørt.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken