Hva kan vi bruke en pensjonist til?

Ikke ferdig: – Tenk om 900.000 pensjonister hadde lagt inn sine erfaringer i en databank, hvilken ressursbank det hadde blitt, undrer Sigmund Skreiberg.

Ikke ferdig: – Tenk om 900.000 pensjonister hadde lagt inn sine erfaringer i en databank, hvilken ressursbank det hadde blitt, undrer Sigmund Skreiberg.

Av
Artikkelen er over 1 år gammel
DEL

DebattIngenting, kanskje barnevakt, men ellers, neimen om jeg vet. De legger jo beslag på store områder og er storforbruker av andre ressurser, bare i Østfold er det 72 sykehjem, i Norge 1673. Det er over 900.000 pensjonister i Norge og det øker.

Er pensjonistene en pest og en plage eller er det noe vi kan bruke de til. Nå skal det sies at noen er med i en forening og det er fint, noen treffes på kafe og utveksler erfaringer om vondter, barnebarn og ting som nesten ikke er lenger, slik som postkontor og banker. Tenk hvor mye de vet, men så mye som ikke har noen verdi lenger, mener noen.

Nå er det ikke bare negativt heldigvis, noen er med i frivillig arbeid eller engasjerer seg i foreninger og interesseorganisasjoner. Det store spørsmålet blir likevel, for de som ikke har kommet dit enda, hva skal jeg velge når jeg blir pensjonist, blir det forening eller blir det noe annet, kanskje du bare velger sofaen. Sett at du velger å gå med i en forening.

  • Er det for å treffe andre i samme alder
  • Er det for å være sammen med gamle kjente
  • Er det for å få tilbud som du setter pris på, uten å gjøre så mye selv.
  • Er det å føle at en fortsatt er med, hva som rører seg på den gamle arbeidsplassen.
  • Er det fordi du tror at du fortsatt har betydning
  • Er det fordi din tidligere arbeidsplass sa at dette er viktig for oss, vi høres.

For de som går ut porten for siste gang som ansatt er det en ny periode i livet som begynner. Du skal fortsatt få lønn, det er bare det at nå kalles det pensjon. Du har ingen innflytelse på hva du kommer til å motta uten at du har gjort noe for å påvirke det, du vet bare at de fleste andre pensjonister er i samme båt. Bare der er det en felles faktor som gjør at det kan være gunstig å finne sammen, gjerne i en forening.

Tror du forresten at din gamle arbeidsplass er opptatt av hvordan du har det. Glem det. Andre komme for å overta jobben din og du kommer kanskje ikke til å bli savnet svært lenge. Enda en faktor for å bli med i en forening.

Nei, blir du pensjonist er du bare pensjonist, ikke noe mer. Enda en faktor for å bli med i en forening. Tror du de som er i arbeid tenker på denne måten, neppe, men det burde de gjøre. Det er sin egen framtid de velger å ikke engasjere seg i.

La oss si at verden er ideell og at de som fortsatt er i arbeid evner å forberede seg på at de blir pensjonister om noen år. La oss med en gang slå fast at denne ideelle verden finnes ikke. Noen vil reise tilbake til hjemplassen, glem det, den har endret seg og nettverket er borte. Noen vil slå ut håret og leve livet. Noen kan det før vondtene begynner å komme og hvorfor allerede nå tenke på å bli medlem av en forening. I alle fall om den heter noe med pensjonist eller senior, det er jo for gamle folk.

La oss igjen si at verden er ideell og at din gamle arbeidsplass verdsetter deg som pensjonist. De til og med spør hva de kan gjøre for deg. De lager bestemmelser som skal være til hjelp for å knytte sine pensjonister sammen med tidligere arbeidsgiver, som ambassadører på en måte, for å opprettholde det sosiale nettverket som har utviklet seg gjennom et langt yrkesaktivt liv. Men så var det det da, det er bare en bestemmelse laget en dag solen skinte og ingen lov akkurat.

Hvordan ivaretas så disse prisverdige intensjonene. Kort fortalt, de ivaretas ikke.

Tenk om 900.000 pensjonister hadde lagt inn sine erfaringer i en databank, hvilken ressursbank det hadde blitt. Dessverre, det blir nok ikke noe av, virkeligheten heter ung og uerfaren. Til eksempel så hadde min gamle arbeidsplass sine utfordringer, løsningen var omstilling. Men ble omstillingen evaluert, ikke særlig viktig det nei, med nye koster ble løsningen enda en omstilling.

Tror nok mange vil kjenne seg igjen. Du går ut porten med all din erfaring og inn kommer nye koster for å overta. Det er en evig rundgang hvis en ikke da velger å kvitte seg med stillingen da. Bare tenk hva en databank bygget opp av 900.000 pensjonister kunne bidratt med. Selvfølgelig tas nye hjelpemidler i bruk, men ingen hjelpemidler kan erstatte personlig erfaring. Uansett hvor du er i livet og ikke har tilegnet deg kunnskap fra noen som har levd en stund så har du bare erfaring fra tiden som har vært.

Jeg sier ikke det at den beste arbeideren blir den beste formannen, for det stemmer ikke alltid. Men det blir like feil å tro at økonomisk og juridisk utdanning skal kunne erstatte fagarbeideren.

LES OGSÅ:

Behold kommunens pensjonskasse

Pensjonsmidlenes skjebne

Mer om pensjon

Hvem bør forvalte de ansattes pensjonspenger i nye Moss kommune?

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags