– Hva er det med dem over 70 år?

Av
Artikkelen er over 1 år gammel
DEL

KronikkJa hva er det med dem over 70, hvem tror de at de er. De som har fått plass på gamlehjemmet får bare se å innordne seg. De kan ikke bare forlange hva de skal spise og når de skal spise, de skal spise når maten kommer og de skal spise opp alt, hvis ikke trenger de ikke mat.

Ja slik er det for noen. Jeg skal ikke trekke fram gode og dårlige sykehjem, det finnes eksempler på begge, men hvordan er det å bli gammel og ikke høre til. Etter hvert som vi blir eldre forsvinner venner, det er jo også et godt tegn for det betyr at du lever lengre enn vennene.

Blir du enda eldre forsvinner retten til å bestemme selv, du er kanskje ikke i stand til å bestemme noe som helst, du er bare til. Så havner du et sted hvor andre blir satt til å passe på deg, de kjenner deg ikke, du kjenner ikke dem, dere skjønner ikke hverandre, nei du skal bare passes på. Er du for urolig finnes det tabletter.

Noe som skjer de fleste er at de havner på hjem for likesinnede. Familien orker ikke å ta seg av deg, mange opplever også at interessen fra familien dreier seg om du har formue. Så sitter du der da, på hjemmet, hvor lenge er det til neste måltid. Ikke det at du blir sulten for du vil helst ikke ha noe mat, men til måltidene ser du vel noen flere. Ja for det blir slik, du bare ser de, de blir som zombier, hva er det til mat i dag.

I dag er det juleaften tror jeg, da skal vi kose oss. Jeg husker lukten av stekt ribbe, surkål og saus, eller var det pinnekjøtt og kålrabistappe, nei det husker jeg ikke.

Måltidene er nesten den viktigste hendelsen på hjemmet, men hjemmet skal spare penger. Kjøkkenet ligger kanskje 500 km unna, ikke mye lukt av vakuumpakkene der nei. Montro om økonomien bedres når enda flere eldre må flytte til disse hjemmene, de betaler jo for seg. Har du en pensjon på 250.000 sitter du kanskje igjen med 50.000. Da har du betalt for tak over hode, en seng, en stol og mat. Det er ikke sikkert du får velge hva du skal spise, det kan bli fiskeboller på juleaften.

Er det slik å bli plassert på gamlehjem, sykehjem, hjem for eldre, omsorgsboliger eller andre steder tiltenkt eldre. Selvfølgelig er det ikke det, men hvorfor kan det bli situasjonen for noen?

Jeg leser jevnlig nyhetsbrev fra for Ekholt helse og omsorgssenter. Der finner jeg program for uken og menyer. I løpet av året har det vært underholdning og konserter, møter og besøk, noe for enhver smak ser det ut som. Å ha mange frivillige å spille på er nødvendig og mange stiller opp.

Jeg har ikke sett tilsvarende oversikt fra Andøy Bo og Behandlingssenter, det kan være bra for alt jeg vet, men nyheten om at de fikk dagsgamle fiskeboller til middag på juleaften hørtes ikke bra ut. Nå var det ikke alltid slik at beboerne på Andenes kunne regne med varm mat juleaften, fordi det var så ofte strømbrudd, men har ikke hørt at det var tilfelle denne gangen da de fikk fiskeboller til middag på selveste juleaften. Behandlingssenteret har eget kjøkken.

Det er når slike saker dukker opp i media at en kan begynne å bli litt betenkt. Når Rygge skal slåes sammen med Moss og økonomien skal fordeles, hva blir da den nye situasjonen for Ekholt helse og omsorgssenter. Er det planer for utvidelse, hvor i Nye Moss skal utvidelsen skje. Man kan jo undres. Etter en rask kikk på nettet finner jeg at foruten hjemmelagde fiskeboller er det flust opp med boller på boks. Det er Lofoten hjemmelagde fiskeboller, Fiskemannen fiskeboller i kraft, Godehav fiskeboller, Sunnmøre Fiskeboller, Coop Fiskeboller i kraft, Vesteraalens fiskeboller, Bjellands fiskeboller, First Price fiskeboller, Xtra fiskeboller i kraft. Fiskeboller kan også spises kalde.

Ja hva er det med de over 70, Når jeg får tenkt meg om burde de vel også hatt kjøreforbud. De er jo en fare både for seg selv og andre.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags