Politistudentene og politiet fortjener ny høgskole snarest: Ut av Oslo – inn i Viken

–Det viktigste i denne saken er at Norge får en politihøgskole som utdanner polititjenestekvinner og menn for fremtidens behov, der både akademiske og operative fag vektlegges. Det er åpenbart at en ny PHS både kan og bør flyttes ut av Oslo og inn i Viken, skriver Tage Pettersen
Foto: Vegard Wivestad Grøtt / NTB scanpix

–Det viktigste i denne saken er at Norge får en politihøgskole som utdanner polititjenestekvinner og menn for fremtidens behov, der både akademiske og operative fag vektlegges. Det er åpenbart at en ny PHS både kan og bør flyttes ut av Oslo og inn i Viken, skriver Tage Pettersen Foto: Vegard Wivestad Grøtt / NTB scanpix Foto:

Av
DEL

DEBATTEtter sommeren har det kommet mer energi inn i debatten om plasseringen av en ny politihøgskole (PHS). Politistudentene og politiet fortjener ny høgskole snarest. De har allerede ventet i over ti år.

Blant utspillene er et av Oslos byrådsleder Raymond Johansen. Ifølge seg selv har han et kinderegg av en tomt på Stovner. Tidligere i år publiserte Oslo kommune sin strategi for kunnskapshovedstaden «Campus Oslo». Her skal det satses på tre «innovasjonsdistrikt» i byen hvor høgskoler, universitet og forskning ligger sentralt plassert. Johansens kinderegg-tomt som tilbys PHS på Stovner ligger ikke i noen av disse definerte områdene. Dette i seg selv viser hvor lite interessert Oslo er i denne skolen. At de ikke har funnet et realistisk tomtealternativ på ti år forteller sitt.

Flytting av Politihøgskolen: – I Moss kan vi tilby en moderne skole som tilfredsstiller alle kjente krav

I fjor sendte Oslo kommune et notat til PHS med en redegjørelse av mulige tomtealternativer. Her beskrives skolen som en moderat stor kunnskapsinstitusjon som alene ikke kan bidra til økt byliv der den etableres. Utenfor Oslo vil PHS være en stor og betydelig høgskole og etableringen vil ha betydelige ringvirkninger.

I vinter sto byrådslederen stolt frem og proklamerte at Stor-Oslo nå hadde over en million innbyggere og dermed var i godt selskap med Stockholm og København. Samtidig innrømmet han at veksten gir utfordringer, særlig knyttet til transport og bosettingsmønster. Johansen ba derfor kommunene i Osloregionen om å legge til rette for boliger rundt kollektivknutepunktene, og han la til at kollektivtrafikken må bygges ytterligere ut for at veksten i Oslo skal være bærekraftig. Kommunene i Osloregionen har allerede mange ferdigregulerte boligområder og er klare for vekst. Det er også god plass til en ny politihøgskole med tilhørende øvingsarena.

Anklager Høyre og Frp for å seile under falsk flagg: Bygging av politihøyskolen på is

Det sentrale spørsmålet er hvordan arbeidsplasser kan etableres utenfor Oslo, både for å redusere pendling til/fra Oslo, og for å utnytte den infrastrukturen som allerede eksisterer og som er under utbygging. Follotunnellen åpnes om et par år. Den vil redusere reisetiden for de mange tusener som dagpendler fra Østfold og Follo. Samtidig vet vi at det går mange tomme tog ut fra Oslo på morgenen. Det er god samfunnsøkonomi å ta i bruk denne «motpendlingskapasiteten» fremfor ytterligere kostbare utbygginger. Et annet hovedpoeng er at Oslo ikke trenger hjelp for å vokse.

Som Høyre har både sagt så kan PHS flyttes ut av Oslo, men ikke lenger enn at det er innenfor pendleravstand. I praksis betyr det at skolen flyttes til det nye fylket Viken. Et av alternativene er Moss, som jeg kjenner aller best til. Reisetiden fra Oslo S til Moss er i praksis den samme som til Stovner. Avstand handler om tid, ikke kilometer.

Vil ha Politihøgskolen inn på statsbudsjettet: Kan spare 100 millioner kroner på å flytte til Moss

Det viktigste i denne saken er at Norge får en politihøgskole som utdanner polititjenestekvinner og menn for fremtidens behov, der både akademiske og operative fag vektlegges. Det er åpenbart at en ny PHS både kan og bør flyttes ut av Oslo og inn i Viken.

Test deg selv: Hvilket parti er du mest enig med i Nye Moss?

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags