Granavolden-plattformens dilemma og utgang

Konkluderer: – Erna Solberg undervurderte sprengkraften i avgjørelsen om å ta IS kvinnen tilbake til Norge, skriver Sigmund Skreiberg. foto: scanpix

Konkluderer: – Erna Solberg undervurderte sprengkraften i avgjørelsen om å ta IS kvinnen tilbake til Norge, skriver Sigmund Skreiberg. foto: scanpix

Av
DEL

MeningerFireparti-regjeringens plattform fra 17. januar 2019 er på nærmere 40 000 ord. Den er både vag og detaljert på samme tid. Det er i teksten for eksempel krav til bruk av machete ved at man skal innføre et forbud og Vinmonopolets åpningstider på lørdager skal være fra 10 – 16.

Andre retningslinjer gir mer rom for tolking. Det står blant annet; «Familier og enkeltmennesker må få rom til å ta ansvar for sine oppgaver, på en måte som sikrer valgmuligheter og private rom. Ulike fellesskap gir rom for folk flest til å realisere sitt potensial og ta ansvar for egne liv» og litt lenger ut i teksten «Vi vil føre en bærekraftig innvandringspolitikk, som må være restriktiv, rettssikker og ansvarlig».

Trygghet

Noe som kan være benyttet som bakgrunn for at IS-barn med norsk statsborgerskap skal til Norge kan dekkes av en ordlyden fra plattformen; «Regjeringen mener at det viktigste for barn er å få vokse opp i trygge og stabile familier. Barna våre er vårt viktigste ansvar som politikere. De fortjener en trygg oppvekst, enten de er i barnehagen, på skolen, på internett eller i sitt eget hjem».

Blant de nesten 40 000 ordene fra plattformen kan jeg ikke se noe som rettferdiggjør retur av en IS-kvinne, selv om hun er mor til de barna det her gjelder, siden hun utvilsomt har sluttet seg til en terrororganisasjon og har tatt ansvar for eget liv som det står i Granavolden plattformen. KrF-lederen sier det er innenfor plattformen, hvor han nå henter det fra, hvem vet.

Men så har det skjedd, Frp har tatt sin hatt og sagt farvel til Granavolden. Det ble ingen nye krav og det var vel like greit selv om muligheten var der til å komme med presiseringer til tidligere forhandlingsresultat, men egentlig hadde det bare blitt flisespikkeri og nye runder med KrF og Venstre.

Taktikkeri

I politikken dreier det seg om posisjoner og taktikk, tilpasset de til enhver tid rådende forhold. Utenpå det ligger partiprogrammet, som sammen med trynefaktoren, skaffer velgere, noe ethvert parti må ha mange av for å komme i posisjon. Vet ikke hva statsministere hadde av tanker da hun sammen med KrF og V gikk mot Frp, kanskje det var for ikke å bli sittende med svarteper.

Nå vil neste meningsmåling vise hvem som har tjent på skilsmissen. Frp vil nok få en gevinst, men hvor stor. Det er mange i partiet som ser med skepsis på utviklingen og spesielt økt innvandring. Det vises til svenske tilstander og alle hendelsen som har skjedd i Sverige. Leser man svenske aviser er det lett å forstå hvorfor Sverigedemokratene ligger og vipper på å være Sveriges største parti. Jeg tror at i all omsorgen for vanskeligstilte ute i verden er det lett å bli litt naive, svenskene var det, vi er det.

Bærekraft

Frp er mer restriktive mot innvandring enn de andre partiene. Velgerne er av samme oppfatning. Det er fristende å bruke en metafor. Ved sikkerhetssjekken før avgang og når du sitter fastspent i flyet, viser fly-vertinnen/-verten hvordan du skal ta på din egen oksygenmaske før du hjelper andre om en farlig situasjon oppstår. Det er ikke å være egoistisk, men løsningsorientert.

For å legge forholdene til rette for bærekraftig innvandring kan det være nødvendig å påse at man har en organisasjon som er i stand til det. Jeg tror det er denne tilretteleggerrollen Frp nå vil ta tilbake, noe de ikke oppnådde med Venstre og KrF i regjering. Erna Solberg undervurderte sprengkraften i avgjørelsen om å ta IS-kvinnen tilbake til Norge.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags