Kommuneøkonomien: Ingen styring?

Av
Artikkelen er over 1 år gammel
DEL

DEBATT Kommunens regnskap for annet tertial er klart. Og nok en gang varsles det om at driften går med underskudd. Rådmannen forventer nå et driftsunderskudd på hele 36 millioner kroner, og kommunen må basere seg på å bruke av oppsparte fond for å dekke underskuddet, men sånn kan det ikke fortsette.

Rådmannen skriver i tertialrapporten at kommunen har en utfordring på 36 millioner kroner. Utfordring er et nyord for problem. Kommunen har et problem, et stort problem, et voksende problem. Det forventede driftsresultatet i 2019, er 140 millioner kroner dårligere enn da Høyre styrte kommunen. Jeg har spurt ordføreren flere ganger, men aldri fått svar, hva har skjedd? Hvordan kan økonomien i kommunen ha forverret seg så dramatisk?

Kommunen har lagt seg på et for høyt kostnadsnivå, og det går ikke over uten endring. Har vi fått en handlingslammet posisjon, som sitter stille i båten og håper at det går over? Jeg kan i hvert fall ikke se at det tas styring.

Årets kommunevalge var på mandag den 9. september og fremleggelse av tertialrapporten var på torsdag den 12. september. Tre dager etter valget dukket altså dette problemet opp. Det må ha vært beleilig for de styrende partier, at økonomirapporten kommer tre dager etter valget, og ikke tre dager før. Hvordan ville velgerne reagert om dette hadde blitt kjent?

Posisjonen har argumentert for at de har kontroll over den økonomiske situasjonen. Noe denne tertialrapporten viser at de ikke har. Og for å si det forsiktig, dette har det blitt advart mot. I flerfoldig avisinnlegg og en rekke innlegg fra bystyrets talerstol, har vi i Høyre advart mot utviklingen i kommuneøkonomien. Senest i juni svarte ordførere meg i et innlegg i Moss Avis med; ja økonomi er viktig, og vi har kontroll. Men dette viser jo at posisjonen ikke har kontroll over kommuneøkonomien. Og de svarer og agerer, som om dette skal gå over av seg selv. Alle har visst om den negative resultatutviklingen i mange måneder. Men hva har posisjonen gjort for å styre økonomien?

Valget er over, posisjonen må nå stå fram som ansvarlige og styringsdyktige. Først og fremst må posisjonen innrømme for seg selv at et kommunalt underskudd er problematisk. På sist bystyremøte, der vi behandlet tertialrapporten, kunne vi ikke se spor av innrømmelser. Uten at posisjonen innser at vi har et problem, blir det ikke lett å få til tiltak som hjelper.

Hvordan vil du styre kommunen ordfører, hva er planen for å få inntektene til å bli lik kostnadene? Skal du kutte i tjenestetilbudet eller øke eiendomsskatten. For du innser vel at kommunen har et problem?


Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken