Drøm og realisme

Av
DEL

DebattLars Tveiten hadde en kronikk i denne avis tidligere denne uke , som inneholder en så stor dose naivitet , at det ikke kan stå uimotsagt.

EØS regulerer – som nevnte kronikk sier – Norges adgang til de Europeiske markeder , i mangel av en fastere tilknytning til EU. Dette er helt avgjørende for et lite land som Norge , da EU utgjør vårt uten sammenligning største enkeltmarked for avsetning av Norske varer og tjenester. Norge er et lite land , og er tilsvarende mere avhengig av å få avsatt sine varer og tjenester på eksportmarkedene. Dette er kort sagt med på å sikre inntektsgrunnlaget for vår velferd – en velferd som vi alle setter pris på og sikkert også mange tar for gitt. Slike «rettigheter» får man ikke uten å gi noe tilbake , dvs vi må ta med oss på kjøpet de øvrige friheter og andre retningslinjer som er en naturlig del av slike avtaler. EØS avtalen er ikke uten svakheter eller utfordringer , dèt innrømmer også ja-siden , men den anses å være det beste vi kan oppnå under de rådende omstendigheter. Det er ikke slik som Tveiten skriver , at «både tilhengere og motstanderne er enige om at dette er en dårlig avtale for Norge». Motstanderne mener kanskje dette , men ikke tilhengerne , forstått som at alle tilhengerne mener dette.

Noen synes å mene at man bare kan si opp den nåværende avtale , så får man en bedre avtale. Dette er jo nærmest en rørende naivitet , som ikke på noen måte tar utgangspunkt i realitetene , og som sådan også en farlig naivitet , dersom folk med slike tanker får slippe til i de styrende politiske organer. Realiteten er at alle forhandlinger og alle avtaler har to partner. Så kan man jo tenke seg styrkeforholdet Norge og EU i det bildet …………… Det er nok å vise til UK og Brexit. UK trodde nok at de møtte EU som Det Britiske Imperium ( den oppfatningen sitter nok fortsatt i hodet på en del briter – jeg har selv bodd og arbeidet i UK , og har erfart dette ) , og kunne stille betingelsene for en Brexitavtale. Så møter de realitetene i form av et EU med 27 stater , og erfarer at de i disse forhandlingene ingenlunde kan diktere betingelsene selv, da det her er to likeverdige parter. Så kan man da forestille seg lille Norge i en tilsvarende forhandlingssituasjon , det vil i hvert fall ikke være noe enklere for oss enn for britene…. Det er ikke slik at EU er «avhengig» av våre varer og tjenester , det er tvert imot vi som trenger tilgang til EU som marked.

Som utenlandsnordmann i mange år samt internasjonalt reisende i jobb gjennom 36 år, har jeg jo erfart at man ute i den store verden kanskje ikke ser på Norge og Nordmenn slik mange her i Norge selv tror. Mange Nordmenn har nok en noe «oppblåst» oppfatning av vår egen fortreffelighet og ikke minst hvordan verden trenger oss. Det synes som om kronikkforfatteren også tilhører denne gruppe. Jeg kan underskrive på at realiteten er en annen og langt mere sammensatt , og denne realisme må vi ta med oss , hvis vi ønsker å gå i dialog med EU og andre om å endre betingelsene for vårt samarbeide. Denne realitet står helt sikkert klart for våre styrende politiske myndigheter i dag , og så får jeg bare håpe at den gjengse oppfatning blant folk flest ikke blir forstyrret av den slags naivitet som kronikkforfatteren legger for dagen. Det sies at tro kan flytte fjell, men det skader ikke med en porsjon realisme heller ……………… Det er heller ikke noe galt i det å ha politiske tanker , meninger og ønsker , men det skader ikke med en porsjon realisme her også ……… Vi ser vel alle verden fra vårt eget ståsted – et ståsted som sikkert også har ulike forutsetninger.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags