Om velferdsprofitører og sosialister

Av
Artikkelen er over 1 år gammel
DEL

DEBATTJeg synes Jørn Ramberg har en lettere sarkastisk holdning til oss sosialister. Av hans innlegg i Moss Avis 17.04.2019 kan vi tydelig lese at valgkampen er igang. Jeg synes det blir useriøst når han sauser sammen pleie- og omsorgstjenester med «Moss Kommunale Reketråler.» Det som jeg leser mellom linjene er at vi er kommunister.

 I Sovjetunionen eide staten alt og de hadde en såkallt planøkonomi. I Norge derimot har vi en blandingsøkonomi, hvor både det private og det offentlige eier og drifter tjenester og foretak. Og vi sosialisteer ikke imot private foretak. Vi har private fabrikkerog butikker. 

Men med en mørkeblå regjering, med EU i ryggen, får den markedskapitalismen mer spillerom enn det vi ønsker.

Velferdsprofittører er et begrep vi bruker om firmaer og mennesker som beriker seg på dine og mine skattepenger. Vi vet at mange private drifter billigst mulig for  tjene mest mulig penger. De som taper på dette er brukerne, de eldre og barnehagebarna. 

Men også de ansatte taper ofte på dette. De har oftere dårligere lønn og pensjon enn offentlig ansatte. Ofte mangler de tariffavtale. Dersom de ansatte ønsker en slik avtale, nektes de ofte av sine private eiere med begrunnelsen at de ikke har råd til det. Samtidig tar eierne ut store overskudd fra bedriften. Nå viser det seg at private barnehager må tilbakebetale over en milliard kroner, fordi de ikke har brukt dem på det de var ment til; lønn og pensjon.

Jeg synes det er veldig bra at sosialistene i Moss har fått gjennom et vedtak om at dersom de skal benytte seg av private tjenestet, så SKAL kommunen ha innsyn i lønns- og arbeidsforhold, pensjon, tariff osv. Da får vi et seriøst arbeidsliv.

Vi kan godt ha private barnehager, sykehus og pleie - og omsorgstjenester. Og mange av disse er også heldigvis seriøse. Men hvorfor skal mine og dine skattepenger gå til dette? Jeg vil ha de private som et supplement til det offentlige, ikke et alternativ som det offentlige skal finansiere. Ramberg er opptstt av valgfrihet. Det skal folk ha! Men dersom folk vil velge private løsninger, så får de betale selv!! Godt valg!!

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags