Vi må verne EØS- avtalen

Illustrasjonsfoto

Illustrasjonsfoto

Av
Artikkelen er over 1 år gammel
DEL

Debatt For en uke siden gikk Senterpartiet og SV ut og erklærte at de ikke ville frede EØS-avtalen ved en rødgrønn valgseier i 2021. Jeg mener vi ikke må forlate EØS-avtalen, men heller verne om den og bruke spillerommet den gir oss til å påvirke EU i riktig retning.

Siden 1993 har det vært flertall for EØS-avtalen i hvert Storting. I nyere tider har det blitt stilt flere spørsmål ved avtalen som følge av EU direktiver som ACER og Jernbanepakke IV. Det er riktig å stille spørsmål, men vi kan ikke peke på enkelthendelser fra ESA som grunner til å skrote hele avtalen. Når Norge gikk inn i EØS-avtalen i 1994 var reservasjonsretten en viktig del. Å forlate EØS er ikke et alternativ, men det er å benytte seg av reservasjonsretten.

Fiendtlighet til EU har tradisjonelt sett vært et fenomen hos høyrepopulister som Marine le Pen, det britiske partiet UKIP og Sverigedemokratene. Nå som Storbritannia forlater unionen er det viktig at Norge ikke følger etter ved å skrote en avtale som sikrer norske arbeidsplasser i Europa. EØS gir Norge tilgang til det indre markedet i Europa og sikrer Norges tilgang til de fire frihetene.

AUF og Arbeiderpartiets standpunkt er tydelig. De store oppgavene som å stanse global oppvarming løses best i fellesskap, og gjennom EØS har Norge en mulighet til å påvirke EU landene. Mange av landene i EU og statslederne deres ser opp til Norge og vi vet ikke hvor mye de båndene svekkes dersom vi skulle ha skrotet avtalen. Sveits er så langt det eneste landet som har reforhandlet avtalen de hadde med EU og det tok dem 10 år før de kom dit de er i dag. En slik risiko kan vi ikke utsette næringslivet for. Frihandelsavtalene 130 andre land har med EU gjelder og kun tollfrihet for de fleste industrivarer. Tollfriheten utfordres i dag som følge av Trumps tollkrig med EU og Kina. Vi må og huske at når EØS avtalen ble forhandlet var det seks EFTA land mot tolv EU land. I dag ville det vært Norge, Island og Liechtenstein mot 27 EU land. I dag har vi en avtale som i større grad ble forhandlet på våre premisser. Risikoen vi tar dersom vi prøver på nytt er ikke verdt det. EØS sikrer at vi kan påvirke direktivene, selv uten stemmerett, og at vi kan behandle direktivene i Stortinget.

I den verden vi lever i er det Trump og Putin som styrer. Da er det viktig at Norge er med å samarbeide med EU gjennom EØS-avtalen. Når vi er uenig med EU, ESA og EØS skal vi benytte oss av handle rommet, ikke stenge oss inne på rommet og si at vi klarer oss alene. 

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken