Råde, bygda avisen valgte å glemme

Utenfor allfarvei?: Råde.

Utenfor allfarvei?: Råde. Foto:

Av
DEL

Kronikk I nesten 30 år har jeg vært så heldig å få være lokalpolitiker i Råde. I løpet av denne tiden har kommunen vokst med flere tusen innbyggere, mange nye bedrifter har kommet til, og det har blitt mange flere lag og foreninger.

Men en ting det har blitt mye mindre av er artikler og reportasjer om Råde i de lokale avisene. Moss-Avis var veldig aktive i starten med å skrive om bygda vår.

Da jeg var liten fikk vi fort kontakt når det var en trafikkfarlig vei eller vi hadde bygd det vi følte var den største snøborgen i verden. Da jeg ble lokalpolitiker var det ikke vanskelig å få på en sak og man hadde en god dialog med journalisten selv om de kunne vinkle saken på en annen måte enn det jeg ønsket. Hvorfor det var så enkelt er at avisen hadde en dedikert journalist som hadde Råde som ansvarsområdet i mange år.

Etter hvert har det blitt mindre stoff om bygda mellom byene. De tilbakemeldingene jeg fikk var at Fredrikstad Blad og Moss Avis skulle sende en felles journalist så kom sakene i begge avisene. Det gikk bra på førsten, men deretter er det blitt mindre og mindre. De siste årene har vi knapt sett en journalist i utvalgsmøter eller kommunestyret. Jeg kan ikke huske å ha sett en eneste lokalavis i budsjettbehandlingene vi har hatt de siste årene.

I de siste ukene har Korona- krisen rammet hele landet. Det har vært noen få reportasjer fra Råde. Jeg er glad avisen tar tak i utfordringen næringslivet har, og jeg har full forståelse for at Moss blir dekket mest som den store kommunen der avisen har sitt kontor. Men jeg er veldig overrasket at jeg som ordfører er i dialog med Dagbladet i Oslo hver dag, mens jeg knapt hører noe fra Moss Avis.

I Moss Avis' formålsparagraf står det bl.a. «skal dekke behovet for en allsidig avis i Moss og de distriktene som til enhver tid er naturlig nedslagsfelt». Videre står det «Innenfor rammen av sitt grunnsyn skal Moss Avis bidra til å fremme arbeids- og næringslivet, samt alt byggende sosialt, humanitært, kulturelt og religiøst virke i lokalsamfunnet.»

Moss Avis skal ha skryt for at de skriver om sportsutøvere, fotball, og håndball, og at de sender live fra kamper og har podkaster som omhandler idrett og sport. Men Råde er mye mer enn dette. Siden avisen bruker en del medieomtale om idretten i bygda må det bety at Råde er nedslagsfeltet til Moss Avis.

Jeg etterlyser en lokalpresse som er tilstede i kommunen de har nedslagsfelt til. Jeg er ganske lei meg og føler at Råde kommunes innbyggere fortjener å få informasjon fra lokalpressen om ting som både er dårlige, gode, og glad saker.

At avisen skriver om saker som jeg mener er ikke saker er også opp til avisen å avgjøre. Et eksempel jeg mener hører inne i denne kategorien er når avisen bruker overskrifter som «I Råde gikk åtte av tretten virksomheter over budsjett med velferdstiltak» i 2019.

De politiske partiene i Råde har stått sammen i mange år der vi har bevilget ekstra til de ansatte til velferdstiltak. Noen ganger har det gått til sommerfest, noen ganger til aktiviteter på virksomhetene, og i fjor til en ryggsekk til alle ansatte. Jeg vet at de tidligere og nåværende kommunestyret er stolt av våre ansatte, og synes de fortjener det de får.

Summen av det som er brukt er ca. 0,12 prosent av Råde kommunes totale budsjett. Hvis ikke jeg husker feil har vi satt av penger også for 2020 til velferdstiltak til de ansatte.

For alle oss som bor i bygda mellom byene skjer det veldig mye. Det er jubileum for lag og foreninger, noen står på ekstra, noen er misfornøyde, mens andre er fornøyde. Noen ganger gjør kommunen det bra i målinger, andre ganger gjør vi det dårlig. Det hender at Råde kommune er ute med noen vedtak som er spennende og som ikke andre kommuner har gjort makan til, noen ganger gjør vi håpløse vedtak (synes noen). Vi har natur og vi har næring. Jeg er stolt over det som skjer i bygda, og selv om vi i 2019 ble kåret til den kommunen som hadde de lykkeligste innbyggerne i Østfold og Norge, har vi forbedringspotensial.

Vi som bor i Råde mener det er mye å skrive om, så får Moss Avis vurdere om vi skal for deres lesere være den glemte bygda.


Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken

Kommentarfeltet er stengt. Det åpner igjen klokken 06:30.