Røde Kors trøkker til, og omstiller ytterligere før en annerledes påske

Til stede: Røde Kors er klare tl å hjelp og bistå dem som trenger det.

Til stede: Røde Kors er klare tl å hjelp og bistå dem som trenger det. Foto:

Av
DEL

DEBATT Koronakrisen viser styrken i lokalsamfunnet vårt, og vi vil gjøre vårt ytterste for å bistå lokale myndigheter og ta ansvar for dem som trenger det mest.

Etter at regjeringen besluttet de strengeste begrensningene på vår frihet siden andre verdenskrig, har tilværelse for oss i Østfold Røde Kors snudd på hodet. Fra en uke til en annen forsvant folkelivet fra de fleste offentlige rom og institusjoner hvor folk møttes. All frivillig aktivitet måtte legges om eller ta pause. Stillheten ute er et sikkert tegn på at vi stiller opp, vi bidrar i dette som både er en nasjonal og global dugnad for å passe på våre mest sårbare og sikre at livet kan bli som normalt igjen.

Tiltakene har et tydelig mål, men de skjer ikke uten konsekvenser. Med smittevernet opplever både unge og gamle at de får mindre eller mister helt kontakten med andre. Kanskje har de ingen som ringer, kanskje har de ingen å ringe til. Tegnene på menneskelig kontakt uteblir når alle må holde avstand.

Her i Østfold Røde Kors gjør vi alt vi kan for å være der for dem som trenger det, også når vi ikke kan møtes fysisk. Vi er i beredskap og vi rykker ut når det er behov. Vi omstiller våre aktiviteter til denne nye situasjonen. Blant annet har flere hundre besøksvenner tatt i bruk telefon og Skype/Facetime, språkundervisning og sosiale møteplasser går på nett, og all koordinering og møter går på kommunikasjons-plattformen Teams. Vi har også en viktig rolle som støtteaktør for lokale og nasjonale myndigheter, og vi har i flere kommuner gode samarbeidsavtaler på både beredskap, barn og unge, på språkopplæring og sosiale møteplasser.

Her jobber vi spesielt aktivt nå:

  • Gode samarbeidsavtaler med flere kommuner på beredskap, som støtteaktør
  • Løpende dialog med kommunen om hvordan vi kan bistå lokalsamfunnene og lokale myndigheter
  • Vi er klare til å bistå når behovene også oppstår i vårt lokalsamfunn/fylke

For å hjelpe oss alle til å navigere best mulig i denne situasjonen har vi i Røde Kors utarbeidet et sett koronavettregler som viser hvordan vi kan ta vare på både oss selv og andre. De håper vi alle nå kan vil følge. Det viktig at vi tar vare på sosiale bånd og egen mental helse. Det er mye vi kan gjøre for å opprettholde kontakt og komme oss ut i frisk luft.

President i Røde Kors, Robert Mood, har et viktig budskap til oss alle: Han minner om at dette er en tid for å si hei til hverandre, og at det er like viktig at vi heier på hverandre. Heller ikke her i Østfold Røde Kors liker vi å bry andre med våre behov, men det må vi øve oss på nå. Det er lov å si ifra om man trenger hjelp. Vi som kan, må strekke ut en hånd til dem nå kanskje er ekstra alene. Jo mindre et samfunn er, jo lettere tror vi nok det er å holde oversikt over hvem som trenger noen. Men en krise som denne rammer flere enn vi kanskje forstår, på ulike nivåer, også her.

Nå vil vi ha en dugnad mot ensomhet, og da trenger vi hjelp fra hele det norske folk. Hovedbudskap: Dette er en tid for å si hei til hverandre. Og like viktig: Dette er en tid for å heie på hverandre.

Jeg er så stolt av frivillige i Røde Kors som nå bemanner fem av transportbilene til sykehuset i Østfold, som i samarbeid med Halden kommune bistår ved å drifte karantenesenteret på Svinesund Motell, frivillige i Marker Røde Kors som koordinerer innsatsen sammen med Frivillighetssentralen i sin kommune og bistår ved utlevering av mat og medisiner til dem som trenger det, Hobøl Røde Kors som bistår på mottakssenteret på Elvestad i Indre Østfold kommune og ikke minst alle være besøksvenner som nå ringer og samtaler med ensomme og isolerte. Tusen takk til alle dere, og for alt godt samarbeid med kommunen og andre organisasjoner.

Ikke minst heier jeg på alle sykepleiere, hjelpepleiere, leger, renholdere, alle som jobber i butikk og på lager, alle sjåfører, lærere, barnehageansatte og ikke minst alle frivillige som gjør sitt ytterste nå for at vi alle skal komme oss gjennom dette. Dette skal vi klare sammen.

En pandemi er lokal like mye som den er global. Det er summen av hvordan hvert lokalsamfunn opptrer, som avgjør om vi som verdenssamfunn lykkes med å slå viruset tilbake. Ingen av oss kommer til å klare dette perfekt, det skal vi heller ikke kreve, men når vi heier på hverandre, dytter vi hverandre framover.


Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken