Førstehjelp-klart du kan!

Av
Artikkelen er over 1 år gammel
DEL

DEBATT Musikken strømmer ut gjennom bilradioen, solen skinner og du kjører bekymringsløst langs Rådesletta, ingen biler foran og ingen biler bak. Plutselig ser du den, en sort BMW som ligger i grøfta, litt foran i veien. Bilen har tydeligvis rullet rundt en gang eller to, det ser ikke bra ut. Du slår på nødblinklyset og setter opp varseltrekant. Du kjenner frykten for hva som vil møte deg i BMWèn, i mellomgulvet. Sjåføren er en ung mann, han sitter bøyd over rattet.

Ville DU kunnet hjelpe ham? Klart du kan!

Ja alle kan hjelpe, du trenger hverken kurs eller å være helsepersonell, for å være den som står frem og sier «jeg kan hjelpe» Når det er sagt, står man selvsagt bedre rustet, dersom man har et førstehjelpskurs i bunn. Men i en situasjon, som beskrevet, hvor du kommer først til ulykkesstedet, alene, er all hjelp du kan gi, verdifull. Det er frykten for å gjøre vondt verre, som gjør at mange dessverre vegrer seg. Men faktum er at det er veldig lite galt man kan gjøre, det er langt verre å ikke gjøre noe. I dag har de aller fleste mobiltelefon, da er du heller ikke alene.

Når du ringer nødtelefonen – 113, sender de ikke bare ut ambulanse, men fagpersonell, sitter klar til å veilede deg og gi deg gode førstehjelpsråd.

Livreddende førstehjelp dreier seg i hovedsak om tre ting:

  • Sørg for frie luftveier
  • Stopp blødninger
  • Hold personen varm

Dette er tiltak som ikke nødvendigvis løser alle dine problemer på stedet, men det kjøper deg verdifull tid.

1. Frie luftveier

Å sørge for at den skadde får puste, er det absolutt viktigste.

For at den skadde skal få puste, trenger man fri vei fra munnen og ned til lungene.

Dersom han er våken og har fri luftvei, kan du gå videre til punkt to.

Er han derimot ikke helt våken, er sannsynligheten stor for at han vil trenge hjelp til å få frie luftveier, dette gjør du ved å bøye hodet bakover og holde det der.

Dersom du i tillegg tar tak i haken og trekker den opp og frem, vil den skadde ha enda mer mulighet for å puste selv.

Deretter legges den skadde i stabilt sideleie, dette gjøres ved å legge den skaddes venstre arm på brystet hans og legg høyre arm ut til siden.

Prøv å danne en vinkel i personens høyre albueledd på 90 grader.

Trekk den skaddes venstre ben opp, slik at han har en god bøy i kneleddet.

Ta tak i den skaddes venstre skulder og bøyde kne og rull vedkommende over på siden mot deg.

2. Stoppe blødninger

Neste skritt er å stoppe blødninger. Den enkleste måten å stanse en blødning på, er å trykke rett på stedet det blør.

Dersom du har fått et sår på hånden og blør, vil man naturlig nok forsøke å stoppe blødningen ved å klemme på stedet hvor det blør. I en skadesituasjon kan du ta et stykke tøy, en snusboks eller hva som helst mot såret, har du ikke noe annet så bruk hendene. Det trenger ikke være rent; infeksjoner kan behandles, blødning dør man av. Blod har imidlertid en tendens til å kreve oppmerksomheten vår. Dersom den skadde sitter og blør, kan vi fort bli så opphengt i å stoppe det at vi glemmer å holde frie luftveier. Følgende er derfor ekstrem viktig: Man dør raskere av ufri luftvei enn av å blø, så hodet må holdes bøyd bakover.

3. Holde varm

Å holde den skadde varm er det tredje hovedtiltaket i førstehjelp, men veldig lett å glemme. Dette fordi man selv gjerne er varm og oppkavet av førstehjelpen. Er det i tillegg godt vær ute er det enda vanskeligere å forestille seg at noen kan fryse, men skadde personer blir veldig lett kalde. Kroppen sliter med å regulere temperaturen som normalt, i tillegg til at man ligger i ro. Men dør man så fort av å bli kald? Dessverre gjør man det når man allerede er skadet. Man blør lettere når man er kald, kroppen bruker mer oksygen, og hjertet og andre organer jobber tregere.

Pakk rundt den skadde med det som er tilgjengelig av klær og liknende. Pass på at den skadde får noe under seg slik at han ikke mister varme til underlaget. Gjør det selv om underlaget ikke virker spesielt kaldt.

Hjerte-lunge-redning

Et viktig moment er spørsmålet om hjerte-lunge-redning. Hvis den skadde ikke puster når du holder frie luftveier, må du starte brystkompresjoner og munn-til-munn.

Tretti kompresjoner midt på brystet og to innblåsinger, gjentas til hjelpen kommer.

Nytter det?

Man anslår at om lag fire prosent av dødsfall etter skader kunne vært unngått ved å gi fri luftvei og stoppe blødninger. I i Norge vil det bety ca. 50 personer årlig. Siden det er relativt unge personer det dreier seg om, snakker vi om 2000 leveår som kan reddes hvert år dersom det gis førstehjelp.

Førstehjelpskurs?

Du vil kunne gi bedre hjelp, hvis du kan litt førstehjelp. Det vil hjelpe pasienten, men også gjøre situasjonen lettere for deg selv. Ikke la følelsen av at du ikke kan nok, hindre deg i å forsøke å hjelpe. Selv en med gode kunnskaper kan tvile på egne evner i det uforberedte møtet med en usikker og alvorlig situasjon som akutt skade eller sykdom er, men tørr å være den som går fram og hjelper, uansett hvor mange som står rundt. Kanskje kan du ikke alt, kanskje kan du bare litt, men alt er bedre enn ikke å hjelpe.

Kan du hjelpe? Klart du kan.

PS. Kontakt ditt lokale Røde Kors for mer informasjon om førstehjelpskurs. Lokale frivillige i Røde Kors, trener hele tiden på å bli bedre på førstehjelp og mange er instruktører og holder kursene.

– Vi trenger assistanse! 

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken