Kommersielle barnehager: Hvor kommer profitten fra?

Spør: Rødt mot Norlandia. Foto: scanpix

Spør: Rødt mot Norlandia. Foto: scanpix

Av
Artikkelen er over 1 år gammel
DEL

DEBATT 

Kommersielle barnehager vil alltid være et tema, så lenge de tar ut profitt fra barnehager fullfinansiert av det offentlige. Rødts Remi Sølvberg belyser dette i Moss Avis den 22.august, som svar på et utspill fra Frp lokalt. At det er sterke økonomiske interesser bak Frps slagord om «valgfrihet» og «kvalitet» blir tydeliggjort av at det ikke er Frp som svarer, men heller kommunikasjonssjefen i Norlandia Arnfinn Nordbø. Han vil få det til høres ut som at Rødt Remi Sølvberg driver en svertekampanje, men dette er bare nok et talepunkt fra de profesjonelle PR-rådgiverne i et millionkonsern. Slik illustreres problemet med opprettelsen av et marked for kommersielle barnehagedrivere: Kommunale barnehager har ikke egne kommunikasjonsdirektører som konstant forsvarer dem i offentligheten og skjønnmaler virksomheten. Dermed blir debatten som Rødt forsøker å reise skeiv og udemokratisk.

Hvorfor overtas Frps diskusjon av en godt betalt kommunikasjonsdirektør?

Norlandia er en av de kommersielle aktørene som på grunn av blant annet Frps politikk kan ta ut mye profitt. Norlandias hovedeiere tok ut 102 millioner i 2015 0g 2016. Hvor kommer profitten fra? Verken barnehager eller sykehjem produserer noe som kan selges, så da oppnås overskuddet ved å holde lønnskostnader nede eller ha pensjonsordninger som gjøre at arbeidsgiver ikke trenger å betale «for dyre» pensjoner til sine ansatte.

La oss se nærmere på hva Arnfinn Nordbø mener at Sølvberg tar «feil» i: Det refereres til en artikkel i Klassekampen 19.august om Sørenga barnehage som ble rekommunalisert av Oslo kommune og at de ansatte da gikk opp i lønn. Kommunikasjonssjefen påpeker at det er lønnsforskjeller innad i Oslo kommunes bydeler, grunnet lokale lønnsforhandlinger som de borgerlige i Oslo fikk i gjennom. Som om det skulle være et veldig viktig poeng.

At Norlandias kommunikasjonssjef tar opp undersøkelser om «foreldretilfredshet» har ingenting med saken og gjøre: nemlig at kommersielle aktører tar ut penger fra barnehagene som skal gå til barna. Det er jo de ansatte som gir den servicen som foreldre er fornøyde med! Det er disse ansatte Rødt kjemper for. For at de skal få en anstendig lønn, pensjon og arbeidsvilkår. At Norlandia klarer å skaffe seg gode resultater på enkelte undersøkelser (med veldig tvilsom metodikk og holdbarhet) forsvarer ikke det faktum at de forsyner seg av penger fellesskapet har bevilget til våre aller minste.

Videre skriver kommunikasjonssjefen at grunnen til at personalkostnadene for private barnehager i 2017 var ca.60 000 lavere enn kommunale skyldes at deres pensjonsordninger er «rimeligere å drifte».

La oss se på dette. Kommunen gir tilskudd til private barnehager. Det ene er driftstilskudd som skal gå til å drifte en barnehage, dette være strøm, leie, eventuelle reparasjoner og eller inventar som leker. Så er det et pensjonspåslag tilskudd. Det regnes slik at kommunen skal gi et påslag tilskudd på 13% av lønnsutgiftene til de kommunale barnehagene. Og la oss ikke glemme at private barnehager har et krav på kapitaltilskudd fra kommunen. Så når «rimeligere» pensjonsordningen for sine ansatte er lavere, tjener de kommersielle barnehagene penger og de ansatte taper. Dette kan forklares med at Norlandia bruker innskuddspensjonsordning til sine ansatte. Den sier at arbeidsgiver må minimum betale inn 2% av lønnen til de ansatte. De får 13% pensjons pålegg av kommunen som regnes fra de kommunale lønnene. Da har de en differanse på 11% som går i lomma til eieren.

Fordi disse pensjonsordningene er dårligere enn kommunen sin vil de ansatte bli fattigere som pensjonister. De kommersielle aktørene har ingen reell kostnad på pensjon, ettersom de velger en pensjonsordning hvor de ikke trenger å bruke alt pensjonspåslaget kommunen gir. Isteden går pengene til profitt.

Test deg selv: Hvilket parti er du mest enig med i Nye Moss?

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags