RV19, - en vei ingen i Moss vil ha!

Flytt veien: – Når ny trase for Riksvei 19 skal bygges har Moss en mulighet til å bli kvitt den stadig økende biltrafikken med stillestående køer og miljøforsøpling som preger dagens bybilde, skriver Eirik Tveiten i denne kronikken.

Flytt veien: – Når ny trase for Riksvei 19 skal bygges har Moss en mulighet til å bli kvitt den stadig økende biltrafikken med stillestående køer og miljøforsøpling som preger dagens bybilde, skriver Eirik Tveiten i denne kronikken. Foto:

Av
Artikkelen er over 1 år gammel
DEL

KRONIKKPå bakgrunn av et økende bompengeopprør over hele landet har den nye samferdselsministeren Jon Georg Dale (FrP) et innlegg i Moss avis den 17. september. Her forsvarer han bruken av bompenger med at det er nødvendig for å få gjennomført alle de store vegprosjektene i Norge. Han gir dermed ikke inntrykk av at han har forstått det særegen ved situasjonen i Moss.

I Moss, tvers igjennom byens sentrum, går riksvei 19 (fergeveien), Norges mest benyttede fergesamband. Trafikkmengden på denne veien er regulert av Statens Veivesen, og stadig flere og større ferger går stadig oftere. Denne økende trafikkmengden har byen og de folkevalgte altså ingen innflytelse over.

Denne fergetrafikken fører til at det går en jamt økende saktegående biltrafikk (mer og mer dominert av store trailere), fra fergeleiet ved kanalen til Mosseporten/E6, og gjør all byplanlegging med overgang til mer kollektiv og gange, svært vanskelig - noen vil mene omtrent umulig.

Byen er altså maktesløse overfor denne økende trafikkutviklingen og ingen i Moss ønsker denne Riksveien 19 tvers gjennom byens sentrum!

Når nå Bane Nor har fått tilslutning til sine planer om å legge en ny jernbanestasjon i havneområdet på Værla, må Statens Veivesen finne en ny trase for Riksvei 19. Statens Veivesen gikk liksom «bredt ut» og ba om innspill til valg av nye traseer, men ender med at de kun vil utrede ett alternativ: at Riksvei 19 fortsatt skal gå gjennom byens sentrum.

For som de selv uttaler: Dette alternativet tilfredsstiller de føringer som er gitt av Stortinget og samferdselsdepartementet; altså fra statsråd Jon Georg Dale! Og det er fordi dette alternativ gir den beste inntjeningen! Dette alternativet vil nemlig samtidig sluse den byinterne biltrafikken til og fra Jeløya og fra til den nye jernbanestasjonen, inn i denne samme traseen.

Denne byinterne trafikken skal belastes med bompenger og på den måten bidra til finansieringen med en raskere nedbetaling. ALLE skal pålegges bompenger!

Alle andre løsninger, som for eksempel en utredning som ville ført fergetrafikken ut av bykjernen, legges på is fordi trafikkgrunnlaget (minus den byinterne biltrafikken) vil bli redusert, og føre til noe lengre nedbetalingstid av den nye Riksvei 19! Staten oppfører seg altså som en hvilken som helst kommersiell aktør, antagelig etter et pålegg fra FrPs egen partileder (Siv Jensen) i Finansdepartementet.

Når ny trase for Riksvei 19 skal bygges har Moss en mulighet til å bli kvitt den stadig økende biltrafikken med stillestående køer og miljøforsøpling som preger dagens bybilde, ved at Riksvei 19 flyttes ut av bykjernen og sentrum og lengre mot sør (for eks. til Kleberget). Men denne løsningen skal altså ikke engang utredes, fordi det ikke bare er et pålegg om bompenger, men en RASKEST mulig nedbetaling. Byens befolkning skal altså pådyttet en løsning fra Samferdselsdepartementets hvor premisset er at Riksvei 19 ikke bare skal belastes med bompenger men byens befolkning skal tvinges til å bidra i finansieringen.

Det står ikke til troende når samferdselsministeren skylder på Finansministeren (begge fra Frp) og et flertall i Stortinget (hvilket flertall er det?) som mot ministerens vilje har bestemt at folk i Moss skal bidra med bompenger til ny Riksvei 19 gjennom sentrum, som ingen i Moss vil ha.

Folk i Moss og de politiske partiene bør samle seg om et felles krav om å få utredet det eneste fornuftige alternativet: Flytt Riksvei 19 og fergetrafikken ut av byens sentrum!

LES OGSÅ:

– Flytt ferjeleiet ut av sentrum, til Feste 

Om flytting av ferjeleiet

Om forslaget med ferjetrafikk fra Feste

– Kampen mot bompengar fortset

– Mossingene må betale for moroa med økt bilforbruk med fordoblet bomavgift på grunn av et «sentrum» i spagat

Om samferdsel, Moss og Rv 19

Er samferdselsministeren og Stortinget blitt ført bak lyset? 

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags