Basestruktur og penger i søpla

De ni dedikerte helikoptrene til Østlandet burde være stasjonert på Rena, i nærhet til sin primæroppgave, mener Tor Eriksen i dette innlegget.

De ni dedikerte helikoptrene til Østlandet burde være stasjonert på Rena, i nærhet til sin primæroppgave, mener Tor Eriksen i dette innlegget.

Av
DEL

Lokale nyheter – 5 kr for 5 uker

LeserbrevI nasjonal sammenheng ligger Rygge i en utkant som grenser til Sverige, også om de skal være en støtte til Rena og spesialstyrken som er stasjonert der. Det er jo latterlig i forhold til en slik tankegang. En trusselsituasjon ville jo være over før helikoptrene fra Rygge var framme på Rena.

De ni dedikerte helikoptrene til Østlandet burde være stasjonert på Rena, i nærhet til sin primæroppgave! Fra Rygge til Rena er synonymt med en avstand i flytid som fra Bardufoss til Porsanger eller Bardufoss til Mo i Rana.

Da skjønner man geografien, samt også underbygger det faktum at Finnmark og Nordland også er avhengig av en dedikert helikopterstøtte fra hovedbasen på 139 luftving, 339 skvadronen på Bardufoss.

Bardufoss er derfor et naturlig sentrum for nord. Kompetansen på taktisk, teknisk- og logistisk side er også bygd opp maksimalt for å innfri tidligere LTP som nasjonal helikopterbase.

Ledelsen vil ikke nordover, de vil være sørpå. Dette er et svik mot de som jobber på 339 skvadronen på Bardufoss også. Vi har 18 Bell 412 helikoptre og et tidligere vedtak går ut på at det skulle være en fordeling med ni på Rygge og ni på Bardufoss, med hovedbase på Bardufoss i Nord-Norge. Derfor har man bygget opp en hovedbase for helikopter på Bardufoss til 1,4 milliarder kroner, inklusive infrastruktur. Dette innbefatter også hus for de nye NH-90.

Jeg frykter også for Forsvarets flygeskole på Bardufoss. Dette tror jeg er en bevisst retorikk for en styrt avvikling av hele Bardufoss flystasjon og Hæren i Indre Troms. En konsekvens av dette er at også den sivile driften av flyplassen legges ned, og konsekvensene av dette aner man bare ringvirkningene av for hele regionen.

Det anser jeg som et svik, mistillit og løgn i forhold til den innsatsen personellet på flystasjonen har gjort i nasjonale kriser, nasjonal beredskap og til sist, men ikke minst, skarpe utenlandstjenester.

Den dedikerte helikopterstøtten til Hæren er jo dokumentert gjennom flerfoldige tiår. Forsvarsministeren og Forsvarssjefen viser en total mangel på kunnskap i denne saken. Om det er bevisst, eller om de er lite opplyst skal ikke jeg uttale meg om! Det finnes også mange dokumenter på Stortinget og i Forsvaret som viser til det faktum at Bell 412 er en dedikert støtte til Hæren.

I denne sammenheng er det også viktig å ha med seg at Rygge per dags dato også har Sea King i beredskap. I tillegg er det nå besluttet å investere i flere helikopter til Politiet med base i Oslo- området!

I sannhetens tegn, så skal man heller ikke underslå det faktum at trusselen mot nord er betydelig skjerpet den siste tiden. Norge er større enn bare Østlandet!

Tor Eriksen

Politiker for Arbeiderpartiet

Bardufoss i Målselv

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags