– Jeg er redd en utskifting av kumelk med mandelmelk bare vil føre til mangelfull ernæring.

IKKE SOM ERSTATNING: - Det er ikke riktig at man bare kan bytte ut kumelk med plantemelk. Selvsagt kan du godt drikke plantemelk, men ikke for å erstatte kumelken, hvis du da ikke er blant de som ikke tåler noe i kumelk, skriver artikkelforfatteren.

IKKE SOM ERSTATNING: - Det er ikke riktig at man bare kan bytte ut kumelk med plantemelk. Selvsagt kan du godt drikke plantemelk, men ikke for å erstatte kumelken, hvis du da ikke er blant de som ikke tåler noe i kumelk, skriver artikkelforfatteren.

Av

Kommentar til leserinnlegget «Mindre melk er bra» som sto i Moss Avis 8.2 2020.

DEL

LeserbrevInnlegget "Mindre melk er bra" til legen Tanja Kalchenko og Nina J. Johansen, som har en master i samfunnsernæring, innehar så mange feil at det ikke må stå uimotsagt. Det er ikke riktig at man bare kan bytte ut kumelk med plantemelk. Selvsagt kan du godt drikke plantemelk, men ikke for å erstatte kumelken, hvis du da ikke er blant de som ikke tåler noe i kumelk.
Det er direkte feil det som skrives i innlegget om kalsiuminnholdet i melk. Omtrent 90 % av kalsium i kumelk er knyttet til proteinet kasein. Det gjelder om melken kommer fra kyr som bare spiser gress eller i tillegg får kraftfor. Mandelmelken derimot må det tilsettes kalsium og ofte er det også tilsatt sukker. Imidlertid kan man ikke forvente at en tilsetting av kalsium i et næringsmiddel vil gi samme effekt. Det er gjort undersøkelser der det er vist at opptaket av kalsium er større når man får det fra et naturlig sammensatt næringsmiddel som melk.


Kasein med sitt innhold av kalsium er et viktig protein, som sammen med de andre proteinene i melken gir en fin balanse mellom proteiner som tilfører kroppen viktige aminosyrer. Ingen andre proteinkilder er tilnærmet så gunstige som melkeproteinene. Mandelmelk leser jeg har under 15 % av proteinene i melk, og kvaliteten på de proteinene er ikke så gunstig for oss. Kvaliteten på proteinene og mineralene i kumelken er årsaken til at vi bør drikke kumelk, og ikke tro at en melkelignende vannfase ufiltrert av mandelmasse kan gi samme effekt. Det er det nok bare kaloritellende ernæringsspesialister som mener.


I alle slike innlegg så refereres det til skaden som melkefett hevdes å gi. Den diskusjonen vil jeg ikke inn på her, men det må nevnes at det nå er mye ny dokumentasjon som tilbakeviser gamle dogmer om melkefett. I dag drikkes det i hovedsak melk der mye av fettet er fjernet. Uten at jeg vet det så vil jeg anta at gjennomsnittet av fett i drikkemelk er rundt 1 %. Til sammenligning er proteininnholdet 3–4 ganger høyere. Jeg tror det er få som drikker kumelk fordi de absolutt må ha i seg melkefettet. Men alle burde drikke kumelk for å få i seg de kvalitetsrike melkeproteinene, og samtidig få med behovet for kalsium, jod og en mengde andre mineraler. Skal man kritisere melk.no eller meieriindustrien for noe, så er det for å være med på debatten om melkefettet i stedet for å fokusere på melkeproteinenes fremragende egenskaper.

Hadde flere ernæringseksperter fokusert på proteinenes kvalitet, så hadde de hatt et middel til å hjelpe eldre med eksempelvis problemer knyttet til svinn av muskelmasse. Barn og unge må ha tilførsel av kvalitetsmessige proteiner, og jeg er redd en utskifting av kumelk med mandelmelk bare vil føre til mangelfull ernæring.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags