Bevar «Åpen Barnehage»

–Byen vår fortjener ikke at Åpen Barnehage ofres på kommunesammenslåingens alter, skriver Remi Sølvberg. (Illustrasjonsfoto)

–Byen vår fortjener ikke at Åpen Barnehage ofres på kommunesammenslåingens alter, skriver Remi Sølvberg. (Illustrasjonsfoto) Foto:

Av
Artikkelen er over 1 år gammel
DEL

Debatt Det knirker godt i skrogene nå. To skuter skal bli en og det gjør vondt i sammenføyningene. Jeg så det komme, men jeg visste ikke hvor ille det skulle gå eller på hvilken måte. Det kommunale tilbudet med Åpen Barnehage er i ferd med å raseres, uten at det har vært til politisk behandling.

Til nå har det hvert to åpne barnehager i Moss, på Åvangen og i Sentrum, og én i Rygge beliggende på Øreåsen. Sistnevnte og den på Åvangen har hatt åpent bare 2 dager i uka, mens den i Sentrum, beliggende på gamle Skarmyra skole,  har vært åpen fire dager i uka med den femte dagen brukt til ulike mor og barn grupper o.l.

Nå har beskjeden kommet: Åpen barnehage i sentrum må flytte til den nedlagte Bassenget barnehage langt oppe på toppen av Jeløy.

Fakta eller svertekampanje fra Rødt?

Åpen barnehage er et tilbud til barn i følge med en eller flere foreldre. Barnehagen har lekearealer og et faglig, pedagogisk tilbud som brukes av barn som står uten barnehageplass, barn som ennå er så små at de ikke har startet i ordinær barnehage eller andre som kan ha bruk for et slikt tilbud. Tilbudet er gratis og meget populært – jeg har selv benyttet meg av det.

Det handler ikke om ideologi, Niklas Eriksen

Slik jeg ser det har Åpen Barnehage på Skarmyra vært flaggskipet i Moss, men i forbindelse med kommunesammenslåinga må de flytte, og tilbudet i sentrum legges ned. Barnehagen har vært drevet som en del av Helsestasjonen og samarbeidet har vært tett og godt. I Nye Moss skal åpen barnehage organiseres annerledes, ikke lenger under helsestasjonen men avdeling for familie i kommunen. Dette mener jeg er et tap, ettersom nærheten mellom nettopp disse to virksomhetene har vært en meget god kombinasjon. Jeg mener bestemt at nettopp denne organiseringen av åpen barnehage har vært den beste i Moss, fordi brukerne av tilbudet først og fremst er foreldre og barn som ennå ikke har startet i ordinær barnehage. Barna er altså i spedbarnsalder og oppover. Mange av de foresatte er førstegangsforeldre, og et slikt lavterskeltilbud med nærhet til fagpersoner og helsestasjonens personell er ekstra viktig for dem.

Gi barna den beste starten

Barnehagen tilbyr god fagkompetanse og et godt nettverk av helsesøstre, psykiatritjenester jordmødre osv. Åpen barnehagen på Skarmyra har også tilbudt mor og barn-gruppe for mødre i ekstra krevende livssituasjoner. Det har vært svært vellykket som en arena for integrering, og en forlengelse av helsesøsters helsesjekk. Nå er jeg redd disse funksjonene raseres, ettersom samarbeidspartnere som helsestasjonen, fysioterapeut, Moss Voks og Home-Start blir liggende langt unna slik at all denne faglige og viktige gruppevirksomheten blir ytterst utfordrende å opprettholde.

Bassenget barnehage ble lagt ned i 2015 av de borgerlige partiene (H,FrP,MDG,V og KrF) som heller ville få inn flere kommersielle barnehager. Bygningen er nå i svært dårlig forfatning og uteområdet er fullstendig overgrodd. Den ligge utenfor allfarvei, et godt stykke å gå også fra bussholdeplass, og bilparkeringen er blitt solgt. Det virker nokså tydelig at de mange sårbare familiene som Åpen barnehage er ment å kunne fange opp vil utebli. Den nylige levekårsundersøkelsen som har avdekket mange av de vanskelige forholdene byen vår beviselig har, viser at de fleste av disse familiene bor i sentrum – ikke i området rundt det tidligere Bassenget barnehage på Jeløya – et av byens dyreste strøk.

Jeg er redd for at denne beslutning er hastverksarbeid. Lokalene til dagens Åpen Barnehage skal nå være tømt 1. september og jeg frykter at de dyktige fagpersonene som jobber i barnehagen ikke har blitt tilstrekkelig hørt i denne omorganiseringsprosessen. Det er en mengde prosesser som gjør vondt nå, men vær så snill: byen vår fortjener ikke at Åpen Barnehage ofres på kommunesammenslåingens alter. Dette er en forhastet beslutning fra administrasjonens side, og den må opp til politisk behandling slik at vi kan finne en måte å bevare det flotte tilbudet i Åpen Barnehage på.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags