Derfor publiserer vi skattelistene

Av
Artikkelen er over 2 år gammel

Vi tror et samfunn som er åpent er et gode for oss alle, skriver Moss Avis i denne lederen.

DEL

MeningerFredag publiserer Moss Avis årets skattelister. Sammen med publiseringen dukker det hvert år opp en diskusjon om offentliggjøringen. Debatten har pågått i flere år.

Norske medier har ikke lenger lov til å gjøre skattelistene søkbare. Det var en endring som kom i 2011 og som vi lever godt med, selv om det rent prinsipielt er mulig å stille spørsmål ved om dette er riktig.

Her i landet har vi en lang historisk tradisjon for åpenhet om skattesystemet vårt og hva ulike personer og grupper av personer bidrar med til fellesskapet.

Skattelistene brukes ikke ene og alene av norske redaksjoner til å fortelle hvem som tjener mest av enkelt individer og grupper, men også som viktig bakgrunnsmateriale til kunne stille andre spørsmål ved vårt samfunn og fordelingen som gjøres.

Det er derfor Stortinget har besluttet at skattelistene skal være offentlig. Stortinget mener samfunnet skal ha mulighet til å drive kontroll med hvordan skatten virker både for enkeltpersoner og grupper av skattytere. Vi tror et samfunn som er åpent er et gode for oss alle. Skattelistene er ikke bare tilgjengelig for pressen. De er også tilgjengelige for alle innbyggere her i landet. Dersom du ønsker å vite hva enkeltpersoner eller grupper har betalt i skatt kan du logge deg inn på skatteetaten, men du må være forberedt på at det logges hvem som søker i listene. For på samme måte som at hver og en av oss har krav på å kunne søke i listene, har du også krav på å kunne få vite hvem som har søkt på deg.

Motstanderne mot offentliggjøring mener at hensynet til den enkelte bør veie tyngst, og at dette er personlige opplysninger. Det er heller ikke til å stikke under stol at det hvert år kommer mange tusen klager på ilagt skatt. Det er derfor knyttet unøyaktighet til listene. Likevel – Informasjonen om inntekts- og skatteforhold er en sentral premiss for samfunnsdebatten og i et slikt lys er dagens offentliggjøring viktig og riktig.

Informasjonen om inntekts- og skatteforhold er en sentral premiss for samfunnsdebatten og i et slikt lys er dagens offentliggjøring viktig og riktig.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags