Smilefjes, vær og vind i Værla

Av
DEL

Smilefjes-debatten Det foregår for tiden en opphetet debatt om plassering av kunstverket Smilehodene som skal plasseres på dypt vann i Værlebukta.

Det er ikke reist noen diskusjon omkring plasseringen eller hvordan instillasjonen skal kunne motstå de røffe sjøforholdene som ofte oppstår i Værlebukta. For oss som har seilet i dette farvannet kjenner vi til at en vanlig solgangsbris kan skape en bølgehøyde på 2.0-2.5 som lett bygger seg opp til ennå høyere bølger mot stranda på Sjøbadet.

Med bakgrunn i at jeg var engasjert i plasseringen og byggingen av fontenen i Værlebukta mener jeg at jeg har en viss kunnskap og erfaring også når det gjelder plasseringen av det nye kunstverket. Jeg er sikker på at det vil komme i «skyggen» av fontenen. Etter det jeg skjønner skal den plasseres ikke langt unna. Den flotte fontenen som ble bekostet av Bjørnstadfondet har preget Værlebukta i mange år. Med erfaring fra konstruksjonen og bygging av fontenen kan jeg gjøre oppmerksom på at vi hadde lange og heftige debatter ikke minst om plasseringen i forhold til stranda og badebryggene på moloen. Det ble lange diskusjoner om forholdene til dybdene og ikke minst sjøhøyden som i de målinger vi foretok kunne variere mye etter vær- og vindforholdene. Dybdeforholdene som var ca. 5.0-6.0 m. krevde en robust forankring. Utfordringen ble løst av ingeniører med erfaring fra større bunnkonstruksjoner og har vist seg å være robust for vær- og bølgeforhold. Høyden på munnstykket til fontenen var også en utfordring i det høyden på sjøen kunne variere fra 1,5 -2.0 m.alt etter flo og fjære sjø. Vi valgte derfor å montere en vindmåler som slår av fontenen når vindstyrken blir 10.-12. m.sek. Erfaringene etter alle årene tilsier at selve konstruksjonen er stabil. Problemene har oppstått med driftssikkerheten til selve pumpesystemet,

Kort oppsummert mener jeg at plasseringen av Smilehodene slik de er foreslått ikke er noe teknisk problem bare de blir godt forankret. Den største utfordringen vil være hvordan de skal ta opp den varierende bølge- og sjøhøyde. Jeg er redd for at hodene vil være mer under vann enn over.

Uansett vil de dominerende kunstneriske elementene være den gedigne Bjørnstad - fontenen som pryder vannspeilet i Værlebukta / Sjøbadet, mens Ørnulf Bast skulpturen Norwegian Lady vil pryde parken og stranda.

Jeg har med dette innlegget ikke tatt standpunkt til det kunstneriske utrykket på Smilehodene, men vil presisere at det er store utfordringer knyttet til høydeplasseringen og ikke minst til forankringen. Jeg er redd for at hodene vil være mer under vann enn over og da kan smilene bli borte fra Sjøbadet.


Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken