Er det tomt for tomter i Son?

Stusser: Artikkelforfatter gjør seg noen tanker om området gamle Solhøy skole utenfor Son sentrum.

Stusser: Artikkelforfatter gjør seg noen tanker om området gamle Solhøy skole utenfor Son sentrum. Foto:

Av
DEL

DEBATTSoon og Omegns Vel's leder beskriver gamle Solhøy skole som en av fortennene i smilet til Son. Dessverre blir smilet ikke noe bedre takket være dårlig regulering.

På forrige kommunestyremøte foreslo jeg på vegne av Venstre at kommunen burde se på alternative tomter. Gitt behovet i kommune for heldognsomsorgsplasser og de forventningene vi alle har til verdig eldreomsorg er Solhøytomta simpelthen for liten. Selvom kommunen trenger bortimot 200 plasser har prosjektet blitt nedskalert fra 120 til 88 boliger for å få det til å passe nogenlunde.

Men fortsatt er det for lite plass. Det blir for høyt, for trangt, for lite uteareal, for mye støy og trafikkproblemer. Det eneste rasjonelle er å se om det finnes andre tomter - hvis ikke er det eneste alternativet at vi er nødt til å minke kapasitet ved å redusere antall enheter og / eller redusere kvalitet ved å ta bort tilbud eller redusere størrelse på leiligheter.

Og så blir det: I dag vedtok Solhøy byggekomité å redusere antall enheter fra 88 til 64. Det ble også diskutert - dog uten at vedtak ble fremmet - om de var mulig å redusere størrelser på leiligheter fra 42 m2 til 32 m2.

Vi reduserer antall enheter - selvom behovet forblir det samme. Det vurderes om det lar seg gjøre at kvaliteten til løsningen kan reduseres slik at alt passer på tomten. Tilsynelatende med bare et eneste formål. Prosjektet MÅ bygges på Solhøy. Det finnes nemlig ingen andre tomter sør i kommunen! Solhøy gamle skole skal vekk og en eller annen form for eldreomsorgsinstitusjon skal og må bygges der, koste hva!

Og det koster!

Å bygge en institusjon kostet omlag 400 - 500 miljoner kroner, hver. Hvis vi bygger 2 institusjoner sparer vi ganske enkelt å bygge en tredje til, og dermed sparer vi  omlag 500 miljoner kroner. Økonomi er virkelig ikke alt i verden men tror vi virkelig at vi kan både ha 2 svømmehaller, 3 omsorgsinstusjoner, drifte disse samt betjene gjeld på alt dette? Og det uten eiendomskatt? Neppe.

Det virker enkelt - hva med dette: Behovet sier at vi trenger omlag 200 plasser. Det betyr to institusjoner med omlag 100 enheter hver slik at det er bærekraftig med stordriftsfordeler men ikke at de blir for massive. Hva med 1 i nord og 1 i sør? Finn en passende tomt. Kjøp, reguler, planlegg og bygg.

Og Solhøy? Bruk tomten til barnehage eller selg den. Men ikke bruk det til noe som ikke kan bygges der på en måte som hverken gagner eldre eller passer området, heller er bærekraftig økonomisk.

Men neida. Forslaget om å se - bare se og vurdere OM det faktisk finnes andre muligheter som har bedre plass - falt 34 mot 1.

Det finnes åpenbart bare én tomt i hele Son og sånn er det.

LES OGSÅ:

Får likevel bygge 35 boliger her

– Som å fjerne en av fortennene i smilet til Son 

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags