Om landskapsvern og en «kul» lystgård

Det bygges: ... og strides. f

Det bygges: ... og strides. f Foto:

Av
DEL

LeserbrevI disse dager holder man på med grunnarbeidene til en «kul lystgård» i Søndre Jeløy Landskapsvernområde. I alle fall hvis en skal forholde seg til lokalpolitiker Per Gunnar Brandstorp (H) og Moss Avis, 26/3-2019. De mest brukte ordene i den aktuelle saken har vel foruten «kul», vært «husbankhus», «lystgård» og den angivelig så norske «janteloven».

La oss begynne med sistnevnte. Hvis representanter for så vel Høyre som Fremskrittspartiet i Moss finner det «kult» nok, så anbefales en kjent bokklassiker til videre forståelse av janteloven. Boka vil effektivt kunne slå fast at janteloven faktisk er dansk, og ikke norsk!

Noe annet som blir en smule søkt, eller skal vi heller si «ukult», er bruken av begrepet «lystgård» om nybygget i landskapsvernområdet på Jeløy. Moss og Omegn Tenkepark anbefaler at man fordyper seg i nettopp lystgården Kubberøds historie, bruk gjerne Jon Gundersens utmerkede bok om gården. Ved siden av ordet «herregård» hører «lystgård» med til yndlingsfrasene blant dem som ikke kjenner den historiske betydningen av noen av begrepene. Politikere som ikke liker verken landskapsvern, husbank eller jantelov, men altså elsker ordet lystgård, kan jo bruke kommunens egen lystgård til videre forståelse av ordet. Den er under full restaurering om dagen, «kult», sier vi! Torderød gård er nemlig et enda mye bedre eksempel enn Kubberød, på hva en lystgård faktisk er. Moss og Omegn Tenkepark lover til alt overmål å komme med en ganske grundig bok om regionens mest verdifulle lystgårdsanlegg. Vi skal ikke røpe for mye fra manuset i den nye Torderødboka. Men ordet lystgård vil garantert bli forklart, likeledes det faktum at det ikke har blitt anlagt lystgårder eller herregårder, for den saks skyld, etter 1814.

Helt avslutningsvis, det blir stadig vanskeligere å se hva som er den egentlige intensjonen med landskapsvern. Fri og bevar oss for hva vi kan ha i vente av alskens nye «lystgårder» og dess like, den dagen Værne Kloster Landskapsvernområde dessverre blir en del av «Kule nye Moss»!

LES OGSÅ:

Byggingen i landskapsvernområdet i gang: – Dette blir kult

Er det janteloven som råder her?

Eiendomsskatt: En trist utvikling

Om hestehandel, luksusbolig og verneverdier i landskapsvernområdet på Jeløy

Om ansvar og landskapsvern på Jeløy

Bygging av kjempebolig med badehus og basseng er i gang i landskapsvernområdet på Jeløy

Lystgård fikk rabatt: Stabbur og hønsehus ga skattekutt

Nytt møte om omstridt luksusbolig i verneområde på Jeløy

Vil stoppe ny lystgård i landskapsvernområdet: - Har ingenting med misunnelse å gjøre 

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags